söndag 16 januari 2022

Matrix av Lauren Groff

Matrix är mitt första möte med Lauren Groffs böcker, men det blir säkert inte det sista. Jag gillade verkligen den här romanen.

Året är 1158 och bokens huvudperson, Marie de France, blir utslängd från hovet för att man anser att hon är för lång, stor och ful för att bli bortgift. Istället skickar man bort henne till ett avlägset kloster.

Klostret i fråga är fattigt och där råder emellanåt ren hungersnöd. Marie vill absolut tillbaka till hovet och det liv hon är van vid. Där får hon dessutom vara i närheten av drottningen, som hon hyser mycket varma känslor för. Men Maries liv kommer att bli ett helt annat än det som hon har föreställt sig.

När Marie till slut inser att ingen kommer att hjälpa henne tillbaka till hovet, tar hon istället kommandot och gör sitt bästa för att stärka klostret till att bli en blomstrande frizon för nunnorna. De arbetar hårt, men de har allt de behöver och mer därtill. Alla nunnorna har sina speciella uppgifter och de sköter allt från hushållsgöromål till uppfödning av får och olika hantverk. Dessutom är män bannlysta från klosterområdet, så nunnorna är både trygga från våld och fria från männens köttsliga påtryckningar.

Marie blir abbedissa och utvecklar klostret till det rikaste och mäktigaste någon sett. Hon hittar verkligen sin plats i livet, och det är en fängslande upplevelse att ta del av hur hon hanterar alla de svårigheter som kommer i hennes väg. Det här är en fantastisk historia, som dessutom är mycket välskriven.

Titel: Matrix
Författare: Lauren Groff
Översättare: Bogg Johanna Karlsson
Utgivningsår: 2021
Förlag: Bookmark
Antal sidor: 284

2 kommentarer :

  1. lånade boken men den blev inte läst då

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev väldigt förtjust, och nyfiken på att läsa nåt mer av författaren!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...