lördag 3 augusti 2013

The Swan Thieves av Elizabeth Kostova

En historia om konst, besatthet och kärlek.  En tidsresa tillbaka till impressionisternas Frankrike. Ett mysterium att nysta upp.
 


The Swan Thieves av Elizabeth Kostova kom ut år 2010 (på svenska: Svantjuvarna i översättning av Ann Björkhem, samma år). Kostova är annars mest känd för sin storsäljare Historikern (2005), boken som tar sitt ursprung i myten om Dracula - också den väl värd att rekommendera.

I The Swan Thieves får psykiatern Andrew Marlow ta sig an ett ovanligt fall. Patienten är den välkände målaren Robert Oliver, som tagits in på sjukhus efter att på ett brutalt sätt försökt skada en tavla på The National Gallery of Art i Washington DC. Marlow är själv konstnär vid sidan av sitt vanliga yrke och dessutom känd för att kunna få vilken patient som helst att prata. Han verkar alltså vara rätt man att få Robert Oliver att öppna sig. Men det går inte som han tänkt sig.
 
Robert Oliver är helt inne i sin egen värld och vägrar att prata med någon. I sin självvalda tystnad målar han tavlor på sitt rum. Alla målningar har samma motiv, en mystisk mörkhårig kvinna. Marlow börjar ta reda på mer om Olivers bakgrund, först av rent professionell nyfikenhet, men sedan allt mer driven av det mysterium som tycks lura bakom Olivers besatthet. Marlow börjar nysta bakåt i tiden och träffar både Olivers ex-fru Kate, och hans ex-flickvän Mary, som ger sin version av att leva med den store konstnären.
 
En bunt med brev från slutet av 1800-talet får stor betydelse för handlingen. Vi får läsa om kärlek, passion och svek, genom orden från målarinnan Béatrice de Clerval. Romanen växlar mellan nutid och impressionisternas Frankrike.
 
The Swan Thieves handlar om villkoren för en kvinnlig målare under 1800-talets slut, men också om villkoren för konstnärer idag, oavsett kön. Hur kan man kombinera sitt personliga liv med passionen för konsten?
 
Boken är lång, 564 sidor, men den blir aldrig långrandig. Trots det blygsamma tempot, drivs läsningen framåt av fascinationen för karaktärerna och jakten på gåtans svar. Det är med saknad jag slår ihop bokpärmarna - att ha umgåtts med Marlow, Oliver och Béatrice har varit en njutning.    
       

 

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...