måndag 28 december 2015

Läsåret 2015

Nu närmar sig slutet av 2015 och det är dags att sammanfatta året som gått. Ett ganska bra bokår har det ändå varit - ingen bokmässa tyvärr, men mycket annat roligt.

Den författare jag läste allra flest böcker av under året var Tove Jansson. Sju stycken blev det: Trollkarlens hatt, Det osynliga barnet, Pappan och havet, Sommarboken, Farlig midsommar, Kometen kommer och Trollvinter. 

Den bästa klassikern jag läste under 2015 var utan tvekan James Joyce Ulysses. Det tog mig lång tid - jag varvade med annat och läste ett kapitel i taget och på det viset tror jag att jag kunde njuta mer av läsningen.

Jag läste inte så många deckare under året men jag hittade en ny favorit i Peter Mays böcker om Isle of Lewis. Jag läste Svarthuset och Lewismannen och jag ser fram emot att läsa del tre, Lewispjäserna, under 2016.

Den roligaste boken under året var en gammal klassiker, nämligen Gusten Grodslukare av Ole Lund Kirkegaard, och den roligaste läsutmaningen var min egen Läs en novell - en utmaning där man ska pricka av beskrivningar av noveller på en lista. De roligaste och absolut festligaste händelsen var att vara med på Augustgalan.

Nu några kortisar:

Årets läskigaste bok: Färjan av Mats Strandberg
Årets mest gripande bok: Mary av Aris Fioretos
Årets mesta Depeche Mode-hyllning: Rörelsen av John Ajvide Lindqvist
Årets snyggaste bok: Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka av Andrea de la Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt
Årets novellsamling: Bli som folk av Stina Stoor
Årets självbiografiska bok: Giving up the Ghost av Hilary Mantel

Och till sist, årets största läsupplevelse. Jag tycker jag har läst många riktigt bra böcker under året men den som jag blev allra mest uppslukad av var ändå The Goldfinch av Donna Tartt.

Må också 2016 blir ett riktigt bra läsår.


____________________________________________________
6 kommentarer :

 1. Kul med din novellutmaning - jag hejar på från sidlinjen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt! Noveller är ju väldigt trevligt!

   Radera
 2. novellutmaningen är riktigt rolig!jag har läst ett par deckare i julen, men annars har det inte blivit så mycket av den varan. Färjan var för hemsk!

  SvaraRadera
 3. Oj, nu måste jag läsa Rörelsen!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...