söndag 13 december 2015

Söndagens smakbit - Styr din plog över de dödas ben

Det är redan söndag och alltså dags för den som vill att dela med sig av en boklig smakbit hos Flukten fra virkeligheten

Min smakbit är hämtad ur Olga Tokarczuks roman Styr din plog över de dödas ben. Boken handlar om Janina Duszejko som bor i ett ensligt beläget hus på den polska landsbygden. Hon ägnar sig åt att titta till grannarnas hus som står tomma över vintern, i hemmet har hon på teven med väderleksrapporterna dagarna igenom och hennes största intresse är astrologi. Med andra ord är hon en intressant huvudperson. En dag påträffas en av grannarna död och Janina dras in i händelserna.

Smakbiten kommer från när Janina tar sig in i den avlidne grannens hus (som hon kallar för Storfot):

Väggarna i hallen försvann bakom travar av ojämnt huggna vedträn. Det kändes allt annat än ombonat, för att uttrycka det milt. Smutsigt och ostädat. Överallt trängde lukten av fukt, trä och jord fram - drypande och lystet. Väggarna inpyrda sedan åratal med tjocka lager av rök från den öppna spisen.
     Köksdörrens stod på glänt och jag såg med en gång Storfots kropp som låg på golvet. Knappt hade min blick nuddat vid den förrän den ryggade tillbaka. Det dröjde innan jag vågade se åt det hållet igen. Det var verkligen ingen vacker syn.
     Han låg i en egendomligt förvriden ställning, med händerna kring halsen som om han försökt att få loss den alltför stramt sittande skjortkragen. Jag gick långsamt närmare, som hypnotiserad. Såg de öppna ögonen som stirrade mot något under bordet. Det smutsiga linnet var sönderslitet i halsen. Det såg ut som om koppen utkämpat en strid mot sig själv och vunnit - förlorat. Jag blev stel av Fasa, blodet frös i mina ådror och jag kände hur det liksom drog sig tillbaka någonstans djupt ner i mitt innersta. Så sent som i går hade jag fortfarande sett den kroppen leva.

Än så länge är jag riktigt förtjust i boken och ser fram emot att fortsätta läsningen.

4 kommentarer :

 1. gick som radioföljetong. jag gillade den mycket och önskar mig hennes senaste väldiga roman, Jakobsböckerna, i julklapp.

  SvaraRadera
 2. förresten, smakebiten har väl jullov???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nog tittat lite fel på datumen där... igen :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...