lördag 19 december 2015

Sjuka böcker...

... eller egentligen skönlitterära eller självbiografiska böcker för vuxna där olika sjukdomar står i fokus.

Detta ska jag och en kollega försöka sammanställa en lista över och sedan köpa in läsvärda titlar som vi saknar. Och vilka bättre att fråga om tips än er?

Har  ni några läsvärda titlar på temat sjukdomar att rekommendera? 

20 kommentarer :

 1. Rebecca Anseruds Ett bipolärt hjärta och Marcus Sandborgs En lång väg hem är väldigt bra självbiografiska böcker om bipolär sjd och schizofreni.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt nya böcker för mig, så tusen tack för tips!

   Radera
 2. antar att du kollat Människan i sjukdom och kris av Lena Jönsson. där finns skönlitteratur och facklitteratur och dikter. den kom 2008 så det har ju hunnit komma en del nyare också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den har vi, men tack för påminnelsen!

   Radera
 3. "I kroppen min" av Kristian Gidlund men också "Jag finns kvar hos er" av Peter Pohl. Mycket fina men mycket sorgliga böcker båda två.

  SvaraRadera
 4. Fortfarande Alice av Lisa Genova handlar om en kvinna som insjuknar i Alzheimers. Diktsamlingen Döende ängel av Jan Ränkedahl handlar om en kvinna som är svårt sjuk i cancer. Fjärilen i min hjärna av Anders Paulrud är väl semi-biografisk om en tumör och att säga farväl till livet. Torka aldrig tårar-trilogin av Jonas Gardell.

  Vet inte riktigt om det passar, men en väldigt bra bok är ju Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Henrietta var en fattig, svart kvinna som dog i cancer och vars cancerceller, tagna utan hennes eller familjens tillåtelse, har varit till stor nytta i medicinsk forskning. Mycket om etik inom medicinsk forskning.

  SvaraRadera
 5. Paula, av Isabel Allende
  och
  Robson, av Pernilla Glaser
  är väl rätt givna.

  SvaraRadera
 6. till mitt barnbarn som inte kunde sjunga till Lucia: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2012/12/sjuk-till-lucia.html

  Kvinnan som gick till sängs i ett år: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2013/10/kvinnan-som-gick-till-sangs-i-ett-ar.html

  Psykisk ohälsa, Helioskatastrofen av Linda Boström Knausgård är en helt fantastisk bok om hennes bipolär sjukdom:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2015/02/sjukdomar.html

  SvaraRadera
 7. En kollega till mig har skrivit sin doktorsavhandling om detta, se http://www.sol.lu.se/person/KatarinaBernhardsson för länk till avhandlingen i fulltext. Även om man inte vill läsa hela kan den ju användas som tips på böcker om temat.

  SvaraRadera
 8. Alzheimers sjukdom: Arno Geiger, Den gamle kungen i exil
  Alice La Plante, Det man inte vet
  Martin Suter, Small world

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Tre titlar som är nya för mig. Tack för tips!

   Radera
 9. Alzheimers: Boken om E av Ulla Isaksson.

  Sofia vuxen med sitt MBD av Märta Tikkanen.

  SvaraRadera
 10. Är rädd för att jag inte kan vara till så mycket hjälp (även om ämnet intresserar mig) eftersom jag sällan läser moderna böcker.
  Jag har bloggat helt kort om det, en gång för länge sedan, men då fokuserat mest på luddiga diagnoser, och moraliska aspekter.
  Av alla titlar som jag kommer att tänka på är nog Cynthia Voigts "Izzy Willy-Nilly" från 1986 den nyaste. På svenska heter det "Samma flicka som förr", den beskriver trovärdigt hur det är att komma tillbaka till skolan efter en olyckshändelse — amputerad. Finns att köpa
  "Att vara till" av norska Anka Borch, kom ut 1954, då man fortfarande låg långa tider i gipsvagga. Finns förmodligen bara att få antikvariskt.
  I några av Chaim Potoks böcker står psykisk sjukdom i centrum, precis som i några av Joanne Greenbergs böcker — men även hennes böcker betraktas nog som gamla av de flesta utom mig.
  Margaretha
  som för övrigt
  bara kommer på
  ännu äldre böcker

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...