tisdag 5 augusti 2014

Kärleken mellan en katt och en svala

 
En ovanlig kärlekshistoria är det, den mellan den tigerrandiga katten och fröken Svala, den vackraste fågeln i hela området. Katten är en fruktad fiende till de flesta i trakten - de flyr hals över huvud när han närmar sig: blommorna sluter sig och duvorna flyger långt bort. Men när våren kommer träffar katten på svalan och de två förälskar sig i varandra, trots alla olikheter.
 
Den tigerrandiga katten och fröken Svala - en kärlekshistoria skrevs av den brasilianske författaren Jorge Amado år 1948, och från början var den enbart tänkt som en present till hans då ettårige son, att läsa när han blev äldre. Men texten kom bort och hittades inte igen förrän nästan trettio år senare. Då visade sonen berättelsen för konstnären Carybé, som gjorde vackra akvarellbilder direkt på de maskinskrivna sidorna. 1976 gavs så boken ut.
 
Berättelsen är en slags fabel där inte bara djuren kan tala, utan där även Våren, Vinden och Solen är levande väsen. Kärlekshistorien är romantisk och ganska sorglig, och boken har också vissa humoristiska inslag. Något djupare intryck gör texten egentligen inte, utan man kan väl närmast kalla den en charmig bagatell. Men tillsammans med illustrationerna blir det ändå en trevlig lässtund:
 
 
 
Titel: Den tigerrandiga katten och fröken Svala
Författare: Jorge Amado
Översättare: Gunilla Winberg
Utgivningsår: 1976
Förlag: Panta Rei
Antal sidor: 110

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...