onsdag 27 augusti 2014

Min bokliga resa, del 3: Tintagel och Kung Arthur

Då är det onsdag igen, och jag har nått fram till del tre i Min bokliga resa - en serie inlägg inspirerade av den Englandsemester jag var på i somras. Idag blir det riddare och fagra jungfrur, drakar och mystiska legender för hela slanten.

(Läs gärna Del 1 som handlar om en mycket speciell bokhandel, och Del 2, som handlar om Jane Austens Bath också.)
 
Tintagel Castle är en gammal slottsruin som ligger precis vid den karga kusten i nordvästra Cornwall. Det är en fantastisk plats att besöka - utsikten gör en alldeles hänförd och tanken på att man längst ut vid dessa branta stup har byggt ett slott och faktiskt bott här, är fascinerande. Visserligen borde borgen ha varit lätt att försvara, men man kunde också läsa sig till att delar av bebyggelsen helt enkelt rasat ned i havet!
 
 
På en besökskarta över Tintagel kan man se hur det ligger på en liten halvö, eller ja, nästan en ö egentligen, eftersom de två delarna bara binds ihop med en gångbro.
 
 
Längst ner i viken ligger Merlin's Cave, en grotta som bara är möjlig att nå vid lågvatten. Tidvattnet längs kusten i Cornwall tillhör tydligen det starkaste i världen, så under dagen varierar vattenståndet så mycket att det kan skilja flera meter. Tyvärr kunde vi inte gå in i grottan, men vi kom ända ner till vattnet i alla fall.
 
 
Om du tycker att namnet Tintagel låter bekant, kan det ha att göra med den litterära koppling som finns till platsen (namnet på grottan avslöjar ju också vad det handlar om). I det här slottet anses det nämligen enligt legenden att Kung Arthur avlades och föddes.
 
I butiken på Tintagel Castle passade jag på att köpa The King Arthur Trilogy av Rosemary Sutcliff:
 
 
Som en sammanfattning av legenden är Sutcliffs bok perfekt, särskilt om man inte känner att man orkar ta sig an Thomas Malorys Morte d´Arthur från 1400-talet...
 
Boken skildrar i tre delar hela Arthursagan, från kungens födelse till hans död, och man får möta alla de personer och platser som man hört talas om så många gånger: Kung Arthur och hans drottning Guenevere, trollkarlen Merlin, den onda Morgan le Fay, riddaren Lancelot, Sir Gawain och den gröna jätten, Tristan och Isolde, berättelsen om den heliga Graalen, och mycket annat som kanske inte är lika känt.
 
Mycket vapenskrammel blir det förstås - riddarna av det runda bordet rider runt och uppsöker äventyr för att bevisa sitt ädelmod. De dräper drakar och räddar vackra jungfrur, och i boken skildras otaliga bataljer med lans och svärd mellan olika riddare. Det är nästan så att det blir lite för mycket ibland, speciellt som boken inte egentligen gestaltar sina personer utan har mer av ett utifrån-perspektiv. Men det är förstås en stil som passar legender och sagor.
 
Jag gillar speciellt känslan man får av hur Sutcliff inleder den tredje delen:
 
"When the darkness crowds beyond the door, and the logs on the hearth burn clear red and fall in upon themselves, making caverns and ships and swords and dragons and strange faces in the heart of the fire, that is the time for story telling.
     Come closer then, and listen."
 
Tintagel omnämns till exempel i början av romanen, när Sutcliff skildrar Arthurs födelse. Då beskrivs slottet så här:
 
"Duke Gorloise set his lady in Tintagel Castle, which was the strongest hold in all Cornwall, being set on a headland above the pounding sea, with but one causeway leading to it from the mainland, and that so narrow that it could be held by three men against an army."
 
Just läget och den dramatiska naturen runt omkring, är det som gjorde mest intryck på mig:
 
 
Vi besökte också byn Tintagel, och där hade man förstås på många ställen utnyttjat kopplingen till Arthursagan:
 
 
 Nästa onsdag tar min bokliga resa er med ut i ett vilt hedlandskap - häng med då också!
 
 
Titel: The King Arthur Trilogy
Författare: Rosemary Sutcliff
Utgivningsår: 2007
Förlag: Random House
Antal sidor: 652

11 kommentarer :

 1. ett härligt litterärt utflyktsmål, Helena!

  SvaraRadera
 2. Riktigt spännande att få följa i dina fotspår så här! Ännu ett intressant inlägg med så vackra bilder. Just dessa delar av din resa skulle nog tilltala min sambo väldigt mycket. Måste minsann visa honom detta. ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag kan rekommendera The Mists of Avalon (Avalons Dimmor på svenska) av Marion Zimmer Bradley som ger en lite annan vinkling på Arthursagan.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst den boken, köpte med mig Le Morte D'Arthur därifrån istället och den har inte riktigt blivit läst än. Men en helt magisk plats som jag hoppas få återbesöka någon gång.

  SvaraRadera
 5. En underbar plats även om man känner att man måste ducka för helikoptrarna över klippan. :D Morte d´Arthur sneglade jag på senast i Winchester vid runda bordet men har hittills aldrig kommit över köpetröskeln.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...