torsdag 7 augusti 2014

Salladsnätter

 
Huvudpersonen i Vanessa Barbaras roman Salladsnätter (2014) är Otto, en äldre man som nyligen blivit änkling. Tillvaron som varit så välordnad genom hans fru Adas omsorger, kastas nu, efter femtio års äktenskap, fullkomligt omkull. Han lämnas ensam med sorgen och vilsenheten.
 
Ada brukade alltid vakna först och laga till en stor och kaloririk frukost till dem båda, hon såg till att Otto fick de mediciner han behövde och hon skötte hushållet. Dessutom var hon den som umgicks med grannarna och hade alltid någon intressant nyhet med sig hem.
 
Nu sitter Otto där själv i huset, med en filt över knäna och lyssnar till ljudet från grannarna i den lilla brasilianska småstaden. Han får ju inga rapporter om dem från Ada längre, men eftersom det är så lyhört kan han av ljuden gissa sig till vad bokens andra personligheter har för sig. Och det är detta färgstarka persongalleri som är romanens styrka, tycker jag.  
 
Vi möter till exempel Nico, apotekarbiträdet som drömmer om att simma över Engelska kanalen och som är besatt av att läsa om läkemedlens biverkningar. Vi möter också brevbäraren Aníbal, som är helt oförmögen att dela ut posten på ett korrekt sätt. Istället blandar han ihop breven och levererar till fel personer, medan han skrålar på sina underliga sånger. I grannskapet bor också Teresa, som arbetar med att skriva maskin och  har tre närmast vilda hundar boende hos sig i sin trädgård.
 
Allt eftersom tiden går, lockas Otto steg för steg ut ur sin ensamhet. Han lär sig mer om sina grannar och livet i grannskapet, och börjar samtidigt ana att Ada kanske hade en hemlighet för honom?
 
Salladsnätter är en snabbläst bok där vardagslivets stilla lunk skildras. Jag tycker speciellt mycket om blandingen av melankoli och alla charmiga underligheter.
 
I höst kommer Vanessa Barbara till Bokmässan, så om du har möjlighet kan du lyssna till henne live där. Det ska jag i alla fall försöka göra.
 
 
 
Titel: Salladsnätter
Författare: Vanessa Barbara
Översättare: Hans Berggren
Utgivningsår: 2014
Förlag: Natur & kultur
Antal sidor: 192
 
 
 
 

6 kommentarer :

 1. den här har jag väntat på i två månader! jag ser verkligen fram emot att läsa den

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte mycket om de olika berättelserna i berättelsen. Den japanske grannen t ex vars historia baserar sig på en sann händelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den japanske grannens historia vad verkligen gripande, och det blir ju ännu mer fascinerande när man tänker sig att det faktiskt hänt på riktigt. Att det var möjligt... Här överträffar både fakta och fiktion vad man kunde tänka sig var möjligt :-)

   Radera
 3. Det låter som en bok helt i min smak! Tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Det var helt klart trevlig läsning!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...