söndag 31 oktober 2021

Månadens tema: Skriet från vildmarken av Jack London


I oktober har Månadens tema varit "klassiker", och jag har läst Skriet från vildmarken av Jack London. Jag vet att jag aldrig tidigare läst boken, men en gammal klasskompis påminde mig om att vår lärare faktiskt högläste den för oss på mellanstadiet, och så var det ju. Det var hursomhelst kul att ta upp bekantskapen med hunden Buck igen. 

Jack Londons roman har alltså en hund som huvudperson. Buck lever sina första fyra år som en priviligierad hund, på en stor gård som ägs av en domare i varma Santa Clara. Buck ligger framför brasan i biblioteket och följer med domarens söner på jakt. Men en dag förändras hans liv totalt.

Buck tillfångatas och säljs till en expedition som reser norrut mot Klondyke. Nu blir han en av flera draghundar som arbetar extremt hårt under tuffa förhållanden. Från och med nu är hans liv en kamp på liv och död - han slåss för sin föda och han slåss för sin plats i flocken. Flera gånger byts hans ägare ut och strapatserna är otaliga.

Hans uråldriga vildhundsinstinkter väcks ur sin slummer, och i allt högre grad lystrar han till "skriet från vildmarken."

Jag gillade verkligen att läsa den här boken - den är ett riktigt äventyr och oavbrutet spännande.


Titel: Skriet från vildmarken
Författare: Jack London
Översättare: Tom Wilson
Utgivningsår: 2020 (men ursprungligen 1903)
Förlag: Sjösala
Antal sidor: 127

tisdag 26 oktober 2021

Tisdagtrion: Halloween

Med anledning av att det på söndag är Halloween, har jag tänkt att just Halloween kan få vara temat för veckans tisdagstrio. Jag antar att det kan betyda att ni tipsar om läskiga böcker, eller något om döden, om trollkarlar eller häxor, eller kanske böcker med pumparecept... Eller något helt annat!

Som vanligt tolkar ni alltså temat på valfritt sätt, tipsar om tre böcker och lämnar en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag vill absolut ha med en bok av John Ajvide Lindqvist i trion. Den här gången vill jag tipsa om Människohamn, en roman som inleds med att sexåriga Maja försvinner spårlöst på isen utanför Domarö i Roslagens skärgård. Majas föräldrar kan inte förstå hur det kan ha gått till, men tvingas acceptera att Maja är borta. Pappa Anders återvänder flera år senare till Domarö för att försöka börja om sitt liv på nytt. Nu märker han att det är något konstigt med ön och de som bor där, något som de äldre bofasta alltid tycks ha vetat.

2. Stephen King kan ju också passa bra i den här trion. I tonåren läste jag mycket av King, men på senare år har jag faktiskt bara läst en enda av hans romaner. Doktor Sömn är en fristående fortsättning av Kings roman The Shining (Varsel på svenska). Ni kanske minns Overlook Hotel och den alkoholiserade Jack Torrance som mister förståndet och försöker mörda sin egen familj? Då minns ni säkert också Jacks son Danny, som ser de döda människorna som bott på hotellet. I Doktor Sömn är Danny en vuxen man. Han har kvar sina paranormala förmågor, sitt "skimmer", och han hittar sitt kall som "Doktor Sömn." Han arbetar på ett hospice där han hjälper de döende över till andra sidan.

3. Till sist, ett riktigt gulligt spöke, i Inger och Lasse Sandbergs Lilla spöket Laban. I källaren på slottet Gomorronsol bor spökfamiljen, som består av Mamma Spöke, Pappa Spöke, Laban och hans lillasyster Labolina. Labans allra bästa vän heter Lillprins Bus och han bor också på slottet, fast uppe hos kungen och drottningen förstås.

lördag 23 oktober 2021

Bokbyte i bokcirkeln

I bokcirkeln håller vi på med vårt miljö- och klimattema, och i veckan som gick var det dags för bokbyte.

Vi hade läst Minnet av vatten av Emmi Itäranta, en roman som alla verkade förtjusta i. Romanen utspelar sig i framtiden och handlar om Noria, som precis som sin far före henne, lärs upp till att bli temästare.

Jorden har drabbats av extremväder och stora delar av landskapet är översvämmat, samtidigt som andra delar av världen lider av värme och torka.

Vatten är en bristvara och makten ligger hos de som kontrollerar tillgången. På vissa av byns hus målar myndigheterna en blå cirkel och husens invånare syns inte mera till - de blir straffade för att de anses ha överskridit sin vattenkvot. 

Världen Noria lever i är förändrad mot den värld vi känner idag, men den ligger otrevligt nära de omständigheter vi börjar ana redan nu. Kanske är det därför boken är så drabbande.

Nästa bok i bokcirkeln blir Maja Lundes Blå. Jag har redan läst och gillat hennes Binas historia och Przewalskis häst, så jag tror jag vet ungefär vad jag har att se fram emot. 

tisdag 19 oktober 2021

Nominerade till Augustpriset 2021

Fotografi: Andreas Sundbom

Då är det klart vilka böcker som blivit nominerade till Augustpriset 2021. Jag roade ju mig med att gissa vilka titlar jag trodde på, och nu kan jag konstatera att mina spekulationer gick sådär... Jag lyckades bara pricka in en enda av de nominerade i den skönlitterära klassen, och jag insåg samtidigt att tre av de nominerade var böcker jag hade som kandidater men i sista stund tog bort. Så kan det gå. Bland barn- och ungdomsböckerna lyckades jag med tre av mina gissningar, så det gick ju lite bättre, men i fackboksklassen kammade jag noll.

De här böckerna blev nominerade:


Årets svenska skönlitterära bok

  • Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
  • Återliv. Med Skapelsen och Kvällens frihet, Kjell Espmark, Norstedts
  • Europa, Maxim Grigoriev, Albert Bonniers Förlag
  • När vi var samer, Mats Jonsson, Galago
  • Singulariteten, Balsam Karam, Norstedts
  • Den svarta månens år, Ellen Mattson, Albert Bonniers Förlag


Årets svenska fackbok

  • Judarnas historia i Sverige, Carl Henrik Carlsson, Natur & Kultur
  • Dante – den förste författaren, Anders Cullhed, Natur & Kultur
  • Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur
  • Knäböj, Sara Martinsson, Weyler förlag
  • Mönstersamhället, Anneli Rogeman, Natur & Kultur
  • Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII, Magnus Västerbro, Albert Bonniers Förlag


Årets svenska barn- och ungdomsbok

  • Furan, Lisen Adbåge, Rabén & Sjögren
  • Himlabrand, Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren
  • Ett rum till Lisen, Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma AdBåge, Rabén & Sjögren
  • Om du möter en björn, Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam, Förlaget
  • Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
  • Min mamma är snabbare än din!, Emma Virke & Joanna Hellgren, Lilla Piratförlaget


Just nu är jag mest sugen på att läsa Balsam Karams Singulariteten.

Tisdagstrion: Konst & fotografi

Den här veckan handlar tisdagstrion om "Konst & fotografi."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Hilma av Anna Laestadius Larsson handlar om Hilma af Klint, en svensk konstnär som helt klart var före sin tid. Hon målade abstrakta tavlor med inspiration av den andliga världen och fick inget erkännande förrän efter sin död. Laestadius Larsson skildrar på ett fängslande sätt både konstnären och människan Hilma.

2. Fotografier är inspirationen för Ransom Riggs bok Miss Peregrines Home for Peculiar Children. Sextonåriga Jacobs farfar har visat honom en samling svartvita fotografier med märkliga barn som han har berättat fantasifulla skrönor om. Efter farfaderns död reser Jacob till en avlägsen walesisk ö för att följa i farfaderns fotspår, och det står snart klart för honom att barnen på fotografierna faktiskt kan ha funnits i verkligheten.

3. Till sist, en konstnär som också skrivit bilderböcker för barn. I Lars Lerins Kråksommar berättas om tre tanter i Lillolastugan och en liten ynklig och tilltufsad kråkunge, allt ackompanjerat av Lerins fantastiska akvareller.

söndag 17 oktober 2021

Augustspekulationer


På tisdag får vi veta vilka böcker som är nominerade till 2021 års Augustpris. Kraven för att en bok ska kunna bli nominerad är att den ska vara skriven på svenska och vara utgiven mellan 19 oktober 2020 och 17 oktober 2021. Sex böcker i tre olika kategorier väljs ut och jag tycker som vanligt det är kul att försöka gissa vilka titlar det blir. Ibland prickar jag in några av böckerna, men oftare blir det inte alls som jag tänkt.

I år tror jag att de här kan bli nominerade till Årets svenska skönlitterära bok:

  • Löpa varg av Kerstin Ekman
  • Singulariteten av Balsam Karam
  • Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg
  • Två pistoler av Klas Östergren
  • Stöld av Anne-Helén Laestadius
  • Är det barnen, baby? av Kristofer Folkhammar

Till Årets svenska barn- och ungdomsbok tror jag på de här böckerna:
  • Vitvivan och Gullsippan av Pija Lindenbaum
  • Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen
  • Himlabrand av Moa Backe Åstot
  • Furan av Lisen Adbåge
  • Min mamma är snabbare än din! av Emma Virke och Joanna Hellgren
  • Didi och Gogo väntar på bussen av Anna Höglund

Till Årets svenska fackbok är det mycket svårare för mig att gissa, men här kommer ändå ett förslag:
  • Världen väntar mig : Birgitta Stenberg, lusten och litteraturen av Paul Tenngart
  • En vacker dag av Tomas Bannerhed
  • Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström
  • Tills alla dör av Diamant Salihu
  • Sammetsdiktaturen : motstånd och medlöpare i dagens Ryssland av Anna-Lena Laurén
  • Hatet mot judarna av Sanna Sjöswärd och Björn Wiman

Vilka böcker tror du finns bland årets nominerade?

tisdag 12 oktober 2021

Tisdagstrion: Blått

Den här veckan är temat för tisdagstrion kort och gott "Blått." Det skulle ju kunna handla om böcker med blå omslag eller med färgen blå i titeln, men det kan lika gärna vara något i handlingen som gör att boken passar in i trion.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Mãn av Kim Thuy, en bok med fint blått omslag. Boken handlar om Mãn, som föds av en ung kvinna (hennes första mor), tas om hand av en nunna (hennes andra mor), och slutligen adopteras av sin tredje mor (som blir hennes riktiga Mamma). Senare gifter Mãn sig och flyttar till sin make som bor i Kanada. Hon lever i nuet, arbetar på mannens restaurang och tar hand om familjen. Mãn är en en vacker berättelse om orden, maten och kärleken.

2. The Virgin Blue är Tracy Chevaliers första roman. I parallella berättelser möter vi två kvinnor vars öden är sammanflätade. Ella Turner flyttar till den franska byn Lisle-sur-Tarn och börjar intressera sig för sin franska bakgrund och familjen Tournier, som hon härstammar från. Särskilt intresserad blir hon av Isabelle Tournier, en kvinna som verkligen levde ett dramatiskt liv.

3. Till sist, en bok till med blått omslag. The Poisonwood Bible av Barbara Kingsolver handlar om frun och döttrarna till Nathan Price, en kristen missionär som flyttar med sin familj till Belgiska Kongo på 1950-talet. Det här är en fascinerande bok som stannar kvar länge efter att läsningen tagit slut.


fredag 8 oktober 2021

Årets Bok 2021

Fotograf: Henrik Almegård Mårtensson
Då står det klart att det är Ann-Helén Laestadius roman Stöld som har blivit framröstad som Årets Bok 2021. Jag har inte läst alla nominerade, men den här boken har jag läst och gillade verkligen!

Det är Bonniers Bokklubbar som ligger bakom Årets bok. Juryn består av bokklubbarnas litteraturredaktörer som först väljer tolv titlar. Därefter är det läsarna som röstar på sina favoriter.

Det finns vissa kriterier som böckerna måste uppnå för att de ska kunna bli nominerade: 

"Hög språklig kvalitet

Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö

Tilltala en bred läsekrets

Svenskt och utländsk skönlitteratur (spänning och roman)

Utgiven på svenska under 1 maj – 30 april respektive år."

(från aretsbok.se)

Så här skrev jag om Stöld i maj i år. Läs den, om du inte redan gjort det!

torsdag 7 oktober 2021

2021 års Nobelpris i litteratur...

 ... tilldelas Abdulrazak Gurnah, 

en  tanzanisk författare som föddes på Zanzibar. Han är också litteraturkritiker och undervisar i engelska och litteraturvetenskap vid University of Kent.


Jag har aldrig ens hört talas om Abdulrazak Gurnah, så jag är riktigt nyfiken på att läsa hans böcker!


tisdag 5 oktober 2021

Tisdagstrion: Årstid i boktiteln

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Årstid i boktiteln." Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Sommaren utan regn av Maggie O'Farrell utspelar sig i London under en värmebölja år 1976. Robert Riordan säger till sin fru att han ska gå ut och köpa tidningen, men han kommer inte tillbaka. De tre vuxna barnen återvänder till barndomshemmet och alla försöker förstå vad som har hänt. Boken är en intressant psykologisk skildring av en familj i kris, samtidigt som den har ett spänningselement i och med pappans försvinnande.

2. Karen Blixens novellsamling Vintersagor rör sig i olika tider och platser och skildrar människor ur olika samhällsklasser. Här finns både glädje och sorg, och ett genomgående tema är människornas strävan att förändra sitt öde och uppnå sina drömmar. Det står snabbt klart att Blixen verkligen är en skicklig berättare. 

3. Till sist, en sommar till, som i Svart sommar av M.W. Craven. Boken är den andra i serien om den omaka utredarduon Washington Poe och Tilly Bradshaw. Jag gillar verkligen Cravens deckare - de har spännande intrig, intressant miljö och fascinerande huvudpersoner. Precis som det ska vara.


fredag 1 oktober 2021

Månadens tema är klassiker

I oktober är Månadens tema klassiker, och jag behöver inte gå längre än till min egen bokhylla för att hitta klassiska böcker som jag ännu inte läst.

Ni ser själva, här finns det att välja på (och det finns i ärlighetens namn ännu fler klassiker i hyllorna som jag hade kunnat plocka fram):


Flera av de här böckerna har jag tänkt läsa hur länge som helst, så jag får se vilken jag börjar med. Just nu känns det som om D H Lawrences bok ligger bra till.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...