tisdag 30 augusti 2022

Tisdagstrion: Böcker av författare från tre intill varandra liggande länder

Den här veckan har tisdagstrion temat "Böcker av författare från tre intill varandra liggande länder." Trion måste inte alls utgå från Sverige, så kanske tar vi oss till lite alla möjliga länder världen runt. Vi måste inte heller göra det extra svårt för oss, så det räcker att ett land ligger intill nästa, som ligger intill det tredje. 

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag börjar min bokresa i Finland, närmare bestämt i Helsingfors, genom Kjell Westös roman Den svavelgula himlen. Boken handlar om en ung pojke vars familj har enkel sommarstuga i närheten av  överklassfamiljen Rabells ståtliga gods. Pojken blir god vän med sonen i familjen, Alex Rabell, och med Alex syster Stella utvecklar pojken en komplicerad kärlekshistoria, som vi får följa genom flera årtionden. En riktigt bra bok.

2. Söder om Finland ligger Estland, och jag väljer att ta med Ilon Wiklands självbiografiska berättelse Den långa, långa resan i min trio. Wikland är född i Estland men kom när hon var fjorton år som krigsbarn till Sverige. Det är denna flykt som beskrivs i boken genom Rose Lagercrantz text och Ilon Wiklands fina illustrationer.

3. Till sist, ytterligare söderut på kartan kommer vi till Lettland, och jag vill tipsa om Nora Ikstenas roman Modersmjölken. Boken handlar om en flicka och hennes mamma som berättar växelvis i kapitlen. Mamman är kvinnoläkare, hon arbetar mycket och lider dessutom av psykisk ohälsa. Flickan finner istället sin största trygghet i mormodern och styvmorfadern. Ändå är mamman och dottern hårt bundna till varandra, vilket ofta visar sig i romanen.

tisdag 23 augusti 2022

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa

Det har blivit tisdag igen och dags för en ny tisdagstrio. Förra veckan blickade vi tillbaka mot sommarens bästa läsning, och den här gången ska vi istället blicka framåt. Ämnet  är "Böcker jag ser fram emot att läsa."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. I min trio finns tre ganska nya böcker som jag är nyfiken på. Först ut är Helena von Zweigbergks 1959: Ingrid och Georg - en kärlekshistoria. Jag har faktiskt aldrig läst något av författaren, så man kan verkligen säga att det är på tiden. Boken är den första delen i en planerad serie och beskrivs så här: "Helena von Zweigbergks roman levandegör en tid, en stad, och ett par. En kvinna och en man med helt olika bakgrund, som försöker dela sina drömmar om en ljusare framtid och ett modernare sätt att leva och älska."

2. Lina Wolff har jag däremot läst och gillat. Hennes nya bok heter Djävulsgreppet och den verkar precis som hennes tidigare böcker både välskriven och annorlunda. Boken handlar om en kvinna som reser till Florens och det förhållande med en man hon har där. Så här beskrivs det: "Det här är berättelsen om de två, om deras kroppar och sinnen. Om hennes grepp om honom, och hans allt hårdare grepp om henne. Djävulsgreppet."

3. Till sist, en annan författare jag redan är förtjust i, nämligen Andrea Lundgren. Den underjordiska solen handlar om Mela som återvänder till sin barndoms landskap. Som vanligt verkar skogen vara viktig för berättelsen: "Skogen är Melas värld. Där finns de tysta tallarna och den mjuka mossan, fåglarna och alla myllrande småkryp, där finns berget som en gång slukade henne, sedan lät henne gå."

tisdag 16 augusti 2022

Tisdagstrion: Bäst (hittills) under sommaren

Tisdagstrion är tillbaka och den här veckan ska vi tipsa om tre böcker på temat: "Bäst (hittills) under sommaren". Förhoppningsvis hinner vi läsa fler bra böcker innan sommaren är över på riktigt, men tipsa alltså om era favoriter hittills!


1. Först ut i min trio är Babetta av Nina Wähä. Romanen handlar om vänskapen mellan Katja och Lou, bästisar sedan teaterlinjen på gymnasiet, men numera med helt olika liv. Lou är framgångsrik skådespelare och Katja jobbar på café. En dag bjuder Lou ner Katja över sommaren till det franska chateau där hon bor tillsammans med en äldre man som är en legend inom filmvärlden. För Katja känns miljön först mest som en fantasivärld, men efterhand faller hon och Lou in i sina gamla roller.

2. Den udda kvinnan och staden är en memoar av Vivian Gornick. När hon skriver boken är hon i åttioårsåldern och hon ser tillbaka på sitt liv, sina relationer och sitt yrkesliv. Hon beskriver hur det är att vara kvinna och intellektuell, och vad hon fått offra för att få det liv hon valt. Men mest handlar boken om det speciella tillstånd som staden New York ger möjlighet till: att vara ensam i sällskap av främlingar.

3. Till sist, Händelser vid vatten av Kerstin Ekman, en bok som jag läste första gången 1994 (!) och nu har läst om till en bokcirkel. Boken handlar om det norrländska landskapet och de människor som försöker skapa sig ett liv i glesbygden, och den utgår från ett avskyvärt mord som sedan ska komma att påverka en hel bygd genom decennier. Jag har alltid sagt att Händelser vid vatten är en av mina favoritböcker (och Ekman en av mina favoritförfattare), och nu när jag läst om boken kan jag konstatera att jag tyckte den var om möjligt ännu bättre än jag mindes. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...