onsdag 29 december 2021

10 största läsupplevelserna 2021


Året är snart slut och det är dags att summera de största läsupplevelserna. Som vanligt består min lista inte bara av böcker som kom ut under 2021, utan helt enkelt sådant jag läste och gillade under året som gått. Titlarna står utan inbördes ordning.

  • Löpa varg av Kerstin Ekman
  • Shuggie Bain av Douglas Stuart
  • Vänligheten av John Ajvide Lindqvist
  • Tritonus av Kjell Westö
  • Beckomberga: Ode till min familj av Sara Stridsberg
  • Minnet av vatten av Emmi Itäranta
  • The Bone People av Keri Hulme
  • Den sista migrationen av Charlotte McConaghy
  • Stöld av Ann-Helén Laestadius
  • Djur av Lise Tremblay
Vilka var dina favoriter under 2021?

måndag 27 december 2021

Månadens tema: Vid floden av Agneta Pleijel

Det sista temat i Månadens tema 2021 är pjäser, och jag har läst Agneta Pleijels Vid floden.

Pjäsen handlar om den äldre mannen Gabriel som plötsligt en dag får besök av sin syster Laura. Hon kommer oanmäld därför att hon fått veta att han kanske blir vräkt om han inte sköter sig bättre.

Lägenheten är full av gamla tidningar och Gabriel verkar inte städa alls. Samtidigt är det så här han trivs med att leva och tycker att Laura lägger sig i.

Genom syskonens samtal och gnabbande lär vi känna två intressanta personer och hur deras liv gestaltat sig. Det blir tydligt att de inte är som de bilder de har av varandra.

Jag tycker det fungerar fint att läsa pjäsen som bok, men säkert hade den varit intressant se på en scen också. Premiären gick av stapeln 2003 på Stockholms stadsteater, med Lennart Hjulström och Gunilla Nyroos i rollerna. 






Titel: Vid floden
Författare: Agneta Pleijel
Utgivningsår: 2003
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 73

tisdag 21 december 2021

Tisdagstrion: Julböcker

Det är dags för årets allra sista tisdagstrio, och eftersom det snart är jul blir det förstås tema "Julböcker." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

Efter idag tar tisdagstrion ett litet jullov, men redan den 11 januari är den tillbaka. De tio första ämnena för 2022 kan du se här. Hoppas du vill vara med nästa år också!


1. Först ut i min trio är en bok med noter för piano. I Julens önskesånger finns många vackra jullåtar som jag gärna spelar för att få julstämning. Här finns både klassiker och mer moderna låtar, totalt nästan 150 stycken.

2. Nattexpressen av Karin Erlandsson med illustrationer av Peter Bergting är en bok med 24 kapitel som man kan läsa varje dag i december fram till jul. Eller gör som jag, och läs alltihop på en gång. Boken handlar om elvaåriga Danja och hennes familj, som precis som vanligt åker till mormor för att fira jul. Men mormor är inte riktigt som vanligt och en natt står det ett mystiskt tåg på den övergivna tågrälsen utanför hennes hus. 

3. Till sist, en bok som jag hoppades jag skulle kunna få hem från biblioteket lagom till jul. Tyvärr är jag fortfarande inte först i kön, men kanske kommer den till mellandagarna. Julrevy i Jonsered och andra berättelser är en novellsamling av Klas Östergren och jag ser fram emot att läsa.

söndag 19 december 2021

Det kan kvitta av Agota Kristof

 Det kan kvitta av Agota Kristof är en novellsamling med riktigt korta texter, ofta bara två till tre sidor långa. 

I boken skildras skildras livet ofta som futtigt jämfört med vad det kunde ha varit. Det finns en tomhet i människornas liv och de längtar efter något, fast de inte riktigt tycks veta vad det är. 

En man flyttar från sitt barndoms hus men lyckas aldrig hitta tillbaka till samma känsla av lycka någon annanstans, trots rikedomar och flera fastigheter runtom i världen. 

En kvinna fyller år och hennes man ordnar en fest för henne, fast innan kvällen är över blir det uppenbart att det som vanligt är hon som fått ordna det mesta. När festen är slut stirrar hon tomt in i badrumsspegeln medan mannen snarkar på soffan i vardagsrummet.

En man är övertygad om att han är en stor författare. Ännu har han inte skrivit något men om han bara hittade rätt ämne, skulle han skriva en stor roman. Problemet är att vilket ämne som helst inte skulle duga för hans stora begåvning. Så han väntar.

Jag gillar Kristofs noveller. De är intressanta, ibland gåtfulla och mycket läsvärda.


Titel: Det kan kvitta
Författare: Agota Kristof
Översättare: Marianne Tufvesson
Utgivningsår: 2021
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 73

tisdag 14 december 2021

Tisdagstrion: Isigt, kallt eller vitt

Den här veckan har tisdagstrion temat "Isigt, kallt eller vitt." Jag kan tänka mig att det finns flera sätt att ta sig an det här ämnet, och som vanligt får ni fria händer att göra er egen tolkning. 

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan ta de av varandras tips.

1.Jag inleder med en bok som jag faktiskt inte läst, men som jag gärna vill läsa. I Fredrik Backmans Björnstad finns det massor av is, eftersom den handlar om ishockey. Jag har tidigare bara läst om Ove och tycker den här boken verkar riktigt intressant.

2. Kallt blir det genom titeln Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson. Boken är en spänningsroman för ungdomar och handlar om Vega som försöker skydda sin sextonårige bror som kanske är inblandad i ett brott.

3. Till sist, vitt som i Vit död av Ragnar Jónasson. Boken kretsar kring ett gammalt sjukhus i isländska Akureyri, som tidigare användes som tuberkulossanatorium. Den äldre sjuksköterskan Yrsa hittas brutalt mördad och förutom det nutida fallet, finns också de gamla sjukhusmorden som aldrig fått sin förklaring.

söndag 12 december 2021

Kajsa Kavat på tredje advent

 

Idag är det tredje advent och jag hämtar lite julkänsla i Astrid Lindgrens berättelse om Kajsa Kavat. Visst minns ni Kajsa som bor med sin mormor som försörjer sig genom att sälja karameller på torget? När mormor ramlar och bryter benet tar Kajsa över alla bestyr hemma inför julen. Hon tar också över karamellförsäljningen och det går riktigt bra eftersom alla tycks vilja handla av den minsta lilla torggumman någon har sett. Trots mormors benbrott, blir det till slut en riktigt välsignad jul för Kajsa och hennes mormor.

fredag 10 december 2021

Tisdagstrion också under 2022

Även under 2022 kommer jag på tisdagar att bjuda på ett visst tema där ni kan tipsa om tre böcker. 

Men först har vi tisdagstrion vecka 50 och vecka 51 att klara av. Därefter blir det ett kortare juluppehåll innan tisdagstrion drar igång igen den 11 januari (vecka 2). Precis som vanligt kan ni ta del av ämnena i förväg. 

De tio första tisdagarna under 2022 kommer att ha följande teman:
  • Vecka 2: Överst i min läshög/på min läslista
  • Vecka 3: Mamma, pappa, barn
  • Vecka 4: Frukt eller bär (i handling, titel eller på omslag)
  • Vecka 5: Afrika 
  • Vecka 6: A, B, C (en boktitel eller författare på varje bokstav)
  • Vecka 7: Framtidsskildringar
  • Vecka 8:  Skuggor & speglingar
  • Vecka 9: Grönt
  • Vecka 10: Klubbar, föreningar eller (hemliga) sällskap
  • Vecka 11: De längsta böckerna jag läst

Hoppas ni vill vara med!

tisdag 7 december 2021

Tisdagstrion: Bröllop & begravning

Den här veckan har tisdagstrion temat "Bröllop & begravning". Tolka på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Den första boken jag vill tipsa om är En munter begravning av av ryska Ljudmila Ulitskaja. I en vindsvåning i New York ligger konstnären Alik för döden. Runt honom samlas hans vänner, och en brokig skara personer kommer och går i lägenheten. Boken är både humoristisk och vemodig.

2. Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm är en finstämd bilderbok om vad som händer när ett älskat marsvin blir sjukt och dör. En riktig klassiker vid det här laget.

3. Till sist, ett bröllop, när Elizabeth till slut får sin Mr. Darcy (och han får henne) i Jane Austens Pride and Prejudice


måndag 6 december 2021

1795 av Niklas Natt och Dag

Så har vi kommit fram till år 1795 och den avslutande delen i Niklas Natt och Dags trilogi.

Jag tycker om att återse Mickel Cardell, Emil Winge och Anna-Stina Knapp från trilogins tidigare delar, även om deras tillvaro inte precis har blivit bättre. Fortfarande tycker jag också att miljöbeskrivningarna av ett Stockholm i slutet av 1700-talet är en stor del av bokens behållning, där misären och omständigheterna verkligen formar personernas ageranden.

Cardell letar efter Anna-Stina Knapp eftersom han vill be henne om förlåtelse, och samtidigt eftersöks hon av bokens kanske mest vidrige person, Tycho Ceton, eftersom hon kan ha ett avgörande dokument i sin ägo. Men Anna-Stina verkar som uppslukad av jorden.

1795 är spännande, underhållande och avskyvärd läsning i ett, och jag är glad att jag har läst.



Titel: 1795
Författare: Niklas Natt och Dag
Utgivningsår: 2021
Förlag: Forum
Antal sidor:459

onsdag 1 december 2021

Månadens tema är pjäser

 

I december är Månadens tema pjäser, och det går bra att titta på en pjäs, lyssna på en pjäs eller förstås, läsa en pjäs.

Jag har inte bestämt vilken/vilka pjäser jag kommer att ägna mig åt, men jag kan säkert hitta något intressant här:

SVT play

Dramaklassiker från Sveriges Radio


Har du någon favoritpjäs du vill tipsa om?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...