tisdag 28 mars 2023

Tisdagstrion: Brev & dagböcker

Så är det tisdag igen, och ämnet för dagens trio är "Brev & dagböcker". Tolka ämnet på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. En bok jag säkert tipsat om tidigare är 84 Charing Cross Road, men jag vill gärna ha med den idag igen. Boken är en brevväxling mellan amerikanska Helene Hanff och brittiska Frank Doel, som drev bokhandeln Marks & Co (med adressen 84 Charing Cross Road i London). Hanff skickar efter böcker hon inte kan få tag på i USA, och i breven till bokhandeln utvecklas en stark vänskap mellan henne och Frank.

2. Goethes Den unge Werthers lidanden är en klassisk brevroman. Berättelsen består av brev komponerade av Werther till vännen Wilhelm. I breven kan vi läsa om hur Werther blir förälskad i Lotte, som dock redan är förlovad med den tråkige Albert. Men trots att Lotte avvisar Werther, kan han inte komma över sin kärlek till henne. Han blir alltmer deprimerad och tar till slut sitt liv. 

3. Till sist, The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian av Sherman Alexie. Junior lämnar sin skola i reservatet i Spokane och börjar i en helt "vit" highschool, med allt vad detta innebär. Han har en dröm om att bli serietecknare, och i boken finns också gott om illustrationer. Det här är både underhållande och gripande läsning om en pojke från den amerikanska ursprungsbefolkningen.

fredag 24 mars 2023

Påfyllt med ämnen i tisdagstrion


Nu har jag fyllt på med fler ämnen i tisdagstrion. Fram till och med vecka 28 kör vi på, och sen blir det som vanligt ett kortare sommaruppehåll.

Varmt välkommen att vara med!



  • Vecka 18: Något runt i titel eller handling
  • Vecka 19: Bäst hittills under våren
  • Vecka 20: Sten, sax, påse ("papper" istället för påse som i den engelska varianten går också bra) (en bok på varje)
  • Vecka 21: Tre böcker av samma författare (som du har läst eller vill läsa)
  • Vecka 22: Den gode, den onde, den fule (en bok på varje)
  • Vecka 23: Ser fram emot att läsa i sommar
  • Vecka 24: Titlar som Herr, Fru och Fröken i boktiteln (även Madame, Mr. osv.)
  • Vecka 25: Schack (att spela, en dam, en kung, ett torn, rutigt osv.)
  • Vecka 26: Sött & gott (i handling, titel eller på omslag) 
  • Vecka 27: Svenska deckarfavoriter
  • Vecka 28: Böcker med sommarkänsla (i titel, handling eller på omslag)

tisdag 21 mars 2023

Tisdagstrion: De fattiga & de rika

Den här veckan har tisdagstrion temat "De fattiga & de rika." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Den första boken jag kom att tänka på vad gäller rikedomar är F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby. Boken handlar om Nick Carraway som flyttar till Long Island där han blir granne med den oerhört förmögne Jay Gatsby, känd för sina storslagna fester.

2. I Babetta av Nina Wähä hälsar Katja på sin väninna Lou, som numera är känd filmstjärna och lever ett lyxigt liv in ett franskt chateau tillsammans med en äldre manlig filmlegend. 

3. Till sist, ett exempel på fattigdom, i Frank McCourts memoar Angela's Ashes. Frank växer upp i en katolsk irländsk familj under svåra förhållanden. Han är oftast hungrig, hans pappa jobbar bara ibland och det kan lika gärna hända att han super upp pengarna istället för att ge dem till familjen. 

tisdag 14 mars 2023

Tisdagstrion: Kräldjur

Kräldjur är temat för veckans tisdagstrio. Ormar och ödlor är kanske det första man kommer att tänka på, men även krokodiler och sköldpaddor kan tydligen räknas till kräldjuren.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är kanske ett av de mest uppenbara valen, nämligen The Jungle Book av Rudyard Kipling. Här finns många olika djur, men i det här sammanhanget tänker jag förstås på pytonormen Kaa.

2. Fabio Geda har skrivit In the Sea There Are Crocodiles, där tioåriga Enaiatollah Akbari flyr från Afghanistan till Italien för att finna en trygg plats att leva.

3. Till sist, Holes av Louis Sachar, en bok som handlar om Stanley Yelnats som hamnar i ett slags ungdomsfängelse där pojkarna tvingas gräva ett hål om dagen. Det sägs att det ska vara karaktärsdanande, men Stanley förstår att föreståndaren egentligen letar efter något som är gömt. I hålen de gräver samlas gulfläckiga ödlor, som är dödligt giftiga. 

tisdag 7 mars 2023

Tisdagstrion: Runt Östersjön

Veckans tisdagstrio har temat "Runt Östersjön." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder min resa i väster med en bok från Danmark. Ida Jessens En ny tid handlar om Lilly Bagge, lärarinnan i det lilla jylländska samhället Thyregod. I Jessens Doktor Bagges anagram får vi istället följa Lillys make, Doktor Bagge. Båda böckerna är mycket läsvärda.

2. Vidare över Östersjön tar jag mig till Polen och en av mina favoriter vad gäller Nobelpristagare, nämligen poeten Wislawa Szymborska. Hennes dikter är verkligen hur bra som helst, så har du inte läst ännu, tycker jag du ska prova.

3. Till sist, lite norrut mot Finland, där jag hittar Kjell Westö, en annan favoritförfattare. I Tritonus skildrar han den lite trevande vänskapen mellan stjärndirigenten Tomas Brander och hans granne, skolkuratorn och amatörmusikern Reidar Lindell. Som vanligt spelar alltså musiken en viktig roll i berättelsen. 

söndag 5 mars 2023

Februari 2023

Det är dags att summera februari månads läsning, och precis som vanligt blev det en ganska blandad historia. Jag läste en del poesi i början av året och under månaden som gått bekantade jag mig med Nina Burtons Variationer på imperfekt. Tidigare har jag läst en av hennes essäböcker, Livets tunna väggar, och jag blev också förtjust i hennes dikter.

Till bokcirkeln läste jag om en gammal favorit, nämligen Olive Kitteridge av Elizabeth Strout. I olika kapitel - nästan som noveller - målar Strout upp livet i den lilla kuststaden Crosby i Maine. Vi får möta många av stadens invånare, men i centrum står ändå Olive, en pensionerad matematiklärare, gift med apotekaren Henry. Jag gillar verkligen hur jag får pussla ihop den här boken till en helhet. Ibland är det Olive själv som ett kapitel handlar om, men det kan lika gärna vara en annan av stadens invånare som är i centrum, och kanske det bara nämns att Olive och Henry passerar, eller att någon haft Olive som lärare i skolan. En riktigt bra bok.

Jag har bestämt mig för att försöka läsa lite fler klassiker och romaner på engelska under året, och med Graham Greenes The End of the Affair slog jag två flugor i en smäll. Boken handlar om den tragiska kärlekshistorien mellan författaren Maurice Bendrix och Sarah, en kvinna som är gift med tjänstemannen Henry Miles. Efter att Maurice är nära att dö i ett bombanfall under Blitzen, lämnar Sarah plötsligt honom. Senare kontaktar Henry Maurice för att han misstänker att Sarah är otrogen. Maurice blir själv svartsjuk och övertalar Henry att anlita en privatdetektiv för att ta reda på vad Sarah egentligen har för sig. Jag gillade verkligen den här boken, trots den ganska mörka stämningen.

Jag läste också en bok från en genre jag normalt inte läser så ofta, nämligen Anders Hansens Depphjärnan: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Boken är populärvetenskaplig och handlar precis om det som titeln avslöjar, alltså hur våra hjärnor rent genetiskt är konstruerade, och varför det inte är så konstigt att vi ibland drabbas av depressioner och ångest. Riktigt intressant, tyckte jag.

Den sista boken jag hann med i februari var nästa bokcirkelbok (till marsträffen). Alyson Richmans historiska roman, En förlorad kärlek,  är en kärlekshistoria som utspelar sig under andra världskriget. Lenka är en ung konststudent i Prag och strax före andra världskrigets början träffar hon sin stora kärlek Josef, som hon också gifter sig med. Krigets omständigheter gör att de skiljs åt, men de glömmer aldrig varandra. Boken skildrar andra världskrigets hemskheter, men faktiskt på ett inte alltför explicit sätt, vilket jag kan tycka känns ganska skönt, och det är verkligen en gripande historia.

Mars läsning har jag inlett på bästa vis, med en bok som verkar riktigt lovande. Men mer om detta när jag summerar läsningen i slutet av månaden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...