fredag 30 december 2022

December 2022

Nu börjar december närma sig sitt slut, och för den delen hela 2022. Månadens läsning var en trevlig blandning, med både romaner, en ungdomsroman och en memoar.

Anneli Jordahls Björnjägarens döttrar: en berättelse om sju systrar har tagit sin inspiration från den finska klassikern Sju bröder av Aleksis Kivis från 1870, men utspelar sig istället i finsk nutid och handlar alltså om systrar istället. Jag gillade verkligen den här boken. Systrarna Leskinen lever i skuggan av sin väldige far, björnjägaren, och när han dör drar de till skogs, bort från civilisationen, och bosätter sig i ett skogstorp femton mil från närmaste stad. De brottas, jagar och super, och lever ett hårt och brutalt liv. Men det finns också olikheter i syskonskaran - flera är vilda och grova, men någon av dem hade hellre velat leva i stan och kanske få lära sig läsa. Det är spännande att läsa om systrarna, hur de uppfattas som en enhet, men också att det finns rivalitet mellan dem. Boken nominerades till Augustpriset - välförtjänt, tycker jag.

Jag har också läst en bok från ett nytt land i min utmaning Jorden runt på 100 böcker. Ananda Devis Eva ur spillrorna utspelar sig på Mauritius och handlar om fyra vänner som lever i en fattig förort till huvudstaden Port Louis. Berättelsen växer fram genom de fyra olika perspektiven: poeten Said, Evas vän Savita, och Clélio som är rebellen. Dessa tre vill rädda den fjärde personen, Eva, som säljer sin kropp för att överleva. En gripande roman från en plats jag aldrig tidigare läst om.

John Ajvide Lindqvist har skrivit en deckare, Skriften i vattnet, och den ville jag såklart läsa. Bokens premiss är att huvudpersonen Julia Malmros fått i uppdrag att skriva nästa bok i Millennium-serien, och för att lära sig mer om hur hon ska kunna skriva om Lisbeth Salander på ett trovärdigt sätt, tar hon kontakt med hackern Kim Ribbing. Men det visar sig att förlaget inte tror på hennes manus och det blir inget med Millennium-boken (vilket tydligen också hände Ajvide Lindqvist). Istället blir Julia vittne till hur Olof Helander, en affärsman som bor på grannön, och hans midsommargäster, blir brutalt nedskjutna av två män i en båt. Julia och Kim dras in i utredningen av Midsommarmassakern, och det är Julias före detta man, Johnny, som är utredningsledare. Det här är spännande och välskrivet med intressanta personporträtt, och dessutom finns det en dos humor mitt i den rafflande thrillerintrigen.


2022 års vinnare av Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok gick till Ellen Strömbergs Vi ska ju bara cykla förbi, och den var jag såklart riktigt nyfiken på. Manda och Malin går i nian och är bästa vänner. De vill gärna träffa en snygg kille, gå på fest eller bara att något överhuvudtaget ska hända i den lilla staden de bor i. Oftast cyklar de när de ska någonstans, och när de får reda på att killarna de har spanat in ska på en viss fest, bestämmer de sig för att bara cykla förbi. Kanske kan de få syn på killarna, eller ännu hellre kanske killarna lägger märke till just dem. Det är med stor igenkänning jag läser om Mandas och Malins tonårsliv. Särskilt den där rastlösa känslan av att något bara måste hända, och att man absolut inte vill gå miste om något. Klart man bara måste cykla förbi då.

Den sista boken jag hann med att läsa under 2022 blev Eva Dahlgrens Instrumenten: Memoarer under konstruktion, del 1. Jag läser inte memoarer eller självbiografier så ofta, men den här tyckte jag verkligen om. Kapitlen är inte kronologiskt ordnade, utan texterna utgår från olika teman och funderingar, och helheten byggs på allteftersom. Jag läser om Evas kärlek till instrumenten, får glimtar ur hennes barndom och hur hon tar hand om sina åldrande föräldrar. Här finns också minnen från artistlivet, om familjelivet med Efva Attling och upplevelser från olika resor. Mycket läsvärt.

Nu står snart ett nytt år för dörren. Återstår att utse 2022 års bästa läsupplevelser (kommer snart på bloggen) och sedan är det dags att se fram emot nya läsupplevelser, en fortsättning på tisdagstrion och kanske någon ny läsutmaning.

tisdag 20 december 2022

Tisdagstrion: JUL (en boktitel eller författare på varje bokstav)

Det har blivit dags för 2022 års sista tisdagstrio, och ämnet är "JUL" (en boktitel eller författare på varje bokstav). Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

Efter detta tar tisdagstrion ett litet uppehåll över jul och nyår, men vi drar sedan igång igen vecka 2. Redan nu kan du ta del av de kommande veckornas teman här.

1. Jag väljer att utgå ifrån boktitlar, och boken på J blir Jag kallade honom Slipsen av Milena Michiko Flasar. Boken handlar om tjugoårige Taguchi Hiro som är en så kallad hikikomori, en ungdom som isolerar sig i sitt föräldrahem och inte har något socialt liv. Till slut vågar han sig ut till en parkbänk där han betraktar de som passerar. Det är här han träffar Ohara Tetsu, en medelålders man som har blivit arbetslös, men inte vågat tala om det för sin fru.

2. På bokstaven U vill jag tipsa om Underbara kvinnor vid vatten av Monika Fagerholm. Hon har skrivit mycket annat, men den här boken är fortfarande min favorit. Det är sextiotal och vi får lära känna hemmafruarna Rosa och Isabella, som börjar längta efter ett annat liv.

3. Till sist, på L vill jag tipsa om Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius. Boken är en tecknad roman om gorillan Sally, som blir kidnappad av tjuvjägare och såld till Frau Schultz som lär henne att stjäla juveler. Så småningom ger sig Sally ut på världshaven och besöker många främmande hamnar under sina äventyr.


söndag 18 december 2022

Tisdagstrion tuffar på

Nästa vecka är det dags för 2022 års sista tema i tisdagstrion. Därefter blir det ett kortare uppehåll över jul och nyår, men sen kör vi igång igen vecka 2. 

Jag tycker fortfarande det är kul att fundera ut böcker att tipsa om (även om det inte är helt enkelt att komma på nya teman), och jag hoppas att ni också vill hänga på ett tag till.

Här får ni 2023 års första teman:


Vecka 2: Böcker jag inte hann med under 2022

Vecka 3: Systrar

Vecka 4: Böcker som utspelar sig under olika århundraden (ett århundrade i varje bok)

Vecka 5: Vapen 

Vecka 6: Författare eller handling från tysktalande land (t ex Tyskland, Schweiz eller Österrike)

Vecka 7: "Över" eller "under" i titeln

Vecka 8: Lila

Vecka 9: Någon/flera av de sju dödssynderna i handling, titel eller på omslag (högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede eller lättja)

Vecka 10: Runt Östersjön

Vecka 11: Kräldjur (ormar, ödlor, men även krokodiler, sköldpaddor)

Vecka 12: De fattiga & de rika

Vecka 13: Brev & dagböcker

Vecka 14: Påsk 

Vecka 15: Bok av författare från ett land som börjar på bokstaven S

Vecka 16: Resor

Vecka 17: Änglar & demoner

tisdag 13 december 2022

Tisdagstrion: Bokklappar

Det börjar närma sig jul och det är dags att fundera över årets "Bokklappar." Du kan antingen tipsa om böcker du själv skulle vilja få, eller böcker som passar som julgåva till någon annan.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min tisdagstrio är en bok jag gärna skulle ge bort, men också gärna själv skulle vilja få i julklapp. Selma Lagerlöf kunde verkligen konsten att berätta, och i den här samlingen får vi 24 juliga noveller och scener ur romaner. Vem skulle inte vilja ha Selma Lagerlöfs jul i julklapp?

2. En annan bok som står högt på min egen önskelista är John Ajvide Lindqvists deckare Skriften i vattnet. Han är som bekant en av mina favoritförfattare och jag är riktigt nyfiken på att se hur det blir när han byter genre. Att döma av de recensioner jag läst, har han lyckats väl.

3. Till sist, en bok som passar bra att läsa tillsammans med yngre familjemedlemmar under julen. I Nu firar vi jul är det gott om julstämning, med exempelvis berättelserna om Madicken och Mamma Mu och Kråkan. Dessutom finns det sånger, pyssel och recept i boken. En fin julklapp, tycker jag.

tisdag 6 december 2022

Tisdagstrion: Litteraturpristagare

Förra veckan delades 2022 års Augustpris ut, och den här veckan firas årets Nobelpristagare i litteratur med prisutdelning och galabankett. Då tycker jag det passar bra att låta temat för veckans tisdagstrio vara "Litteraturpristagare." Naturligtvis måste inte dina böcker tillhöra vinnarna av de här två priserna, för precis som vanligt bestämmer du själv hur du vill tolka temat.

Tipsa alltså om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag har ännu inte hunnit läsa årets vinnare av Augustpriset, men jag tycker mycket om förra årets skönlitterära vinnare, Eufori: en roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed. Jag tycker verkligen att Cullhed lyckas levandegöra Plaths liv, hennes äktenskap med Ted Hughes, hennes skapande och hennes psykiska sjukdom. En riktigt bra bok.

2. 2022 års vinnare av ALMA-priset är svenska Eva Lindström, och jag är väldigt förtjust i hennes bilderböcker. I veckans tisdagstrio vill jag tipsa om hennes senaste bok, Jaga inte oss, om en hare och två ekorrar som bara vill ha lugn och ro i sin skog.

3. Till sist, en bok av Alice Munro, vinnaren av 2013 års Nobelpris i litteratur. Novellerna i Kärlek vänskap hat handlar om drömmar, ambitioner och kärlek, alltid ur ett kvinnligt perspektiv. Mycket läsvärt och bra att ta sig an en novell lite då och då. 

söndag 4 december 2022

November 2022

I november ägnade jag mig åt att läsa böcker från några av länderna på min lista Jorden runt på 100 böcker. Det är en läsutmaning helt utan tidsgräns, där jag bockar av och skriver in när jag läser en bok från ett nytt land. Ibland dröjer det ett tag innan jag kan bocka av, eftersom jag bara skriver ner en bok på varje land (och ibland läser jag ju flera böcker från ett land som redan är avbockat). 

Under månaden som gått har jag i alla fall besökt tre nya länder: Mexico i Fernanda Melchors Paradais, Sydkorea i Sun-Mi Hwangs Hunden som vågade drömma och Schweiz i Fleur Jaggys Tuktans ljuva år. Jag gillade alla tre, men särskilt Paradais om Polo som arbetar som fastighetsskötare till de rika i grindsamhället Paradise, var riktigt välskriven och drabbande.

I bokcirkeln har vi fortfarande deckartema och vi läste Darktown av Thomas Mullen. Emellanåt var det en tung bok att läsa - inte bara på grund av handlingen, utan för att den var så kompakt. Jag tyckte ändå boken var en stor läsupplevelse. Den utspelar sig i Atlanta 1948, och beskriver de första svarta poliserna i Darktown, ett afroamerikanskt område i staden. Förutom att vara en spännande thriller, skildrar boken rasism, orättvisor och ett stycke amerikansk historia. 

Jag är också med i en bokcirkel som läser och diskuterar barn- och ungdomslitteratur, och den här gången fokuserade vi på norska Gro Dahles bilderböcker. Hon tar ofta upp svåra ämnen, som till exempel incest, psykisk ohälsa och missbruk. Jag läste fem av hennes böcker: Bläckfisken (om sexuella övergrepp), Akvarium (om en frånvarande mamma), Mammas hår (om depression), Ollianna (om Olli som känner att han egentligen är en flicka) och Grävlingdagar (om en pojke som inte vill gå till skolan). Det är svåra ämnen, men mycket läsvärda böcker. 

Lite poesi hann jag också med, genom Athena Farrokhzads diktsamling Åsnans år. Hon kallar åsnan för djurvärldens proletär, och boken innehåller allt från inblickar i berättarjagets vardag, till dikter om åsnor i olika skepnader och fantasier om att åsnorna en dag ska göra uppror. 

I november inledde jag också läsningen av augustprisnominerade Björnjägarens döttrar: en berättelse om sju systrar av Anneli Jordahl, och vilken bok det är! Men mer om den får det bli nästa gång.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...