tisdag 14 maj 2024

Tisdagstrion: Omslag i rött, blått och vitt (Norges nationaldag den 17/5)

På fredag är det Norges nationaldag och därför ska tisdagstrion den här veckan matcha färgerna i vårt grannlands flagga. Tipsa om tre böcker med omslag i rött, blått och vitt och lämna en länk, så att vi enkelt kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Nickelpojkarna av Colson Whitehead, en roman som utspelar sig vid tiden då Martin Luther Kings ord sprider sig bland USA:s svarta befolkning. Elwood drömmer om akademiska studier, men ett grymt missförstånd gör att han istället skickas till uppfostringsanstalten Nickelakademin.

2. Nästa bok är Han Kangs Den vita boken, som är en väldigt speciell läsupplevelse. Författaren undersöker livet och döden genom minnena av en syster som dog innan författaren själv föddes. De korta kapitlen tar avstamp i olika vita saker, som till exempel en riskaka, evig snö eller en svepning.

3. Till sist, Matt Haigs The Midnight Library. Nora hamnar på Midnattsbiblioteket någonstans mellan liv och död, och får chansen att rätta till det som blivit fel i hennes liv. Men vilket är egentligen det bästa sättet att leva?

tisdag 7 maj 2024

Tisdagstrion: Bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla

Den här veckan gäller det i tisdagstrion att utgå från en valfri bokhylla och helt enkelt plocka fram bok nummer 3,14 och 23 i ordningen. Förhoppningsvis får du fram tre titlar du faktiskt kan tänka dig att tipsa om. 

Tipsa alltså om tre böcker och lämna gärna en länk, så att vi enkelt kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

Förut hade jag mycket bättre ordning i mina hyllor och hade till exempel vissa sorterade i bokstavsordning. Nu är det inte så längre, men jag har i alla fall samlat alla mina signerade exemplar i början av en av bokhyllorna. Den hyllan får det bli.

1. Nummer 3 i hyllan är Tunga moln av Einar Kárason. Boken skildrar en flygplanskrasch på 1940-talets Island och en av huvudpersonerna är en autistisk pojke som får en viktig roll i räddningsarbetet. En riktigt bra bok om ett ämne som jag kanske på förhand inte trodde skulle locka mig så mycket som det sedan gjorde.

2. Bok nummer 14 i hyllan är Sanningens kalas av Marie Lundström, en bok som jag ännu inte hunnit läsa. Så här kan man läsa om boken hos förlaget: 

"Isabel borde vara gammal nog att klara sig själv. Ändå önskar hon mer än något annat att hon kunde be sin mamma om råd. Men tillsammans med mamsingen får man inte en syl i vädret, inte förrän hon ligger nedsövd på sjukhuset med en infektion i matstrupen och inte kan säga emot."

3. Till sist, bok nummer 23 i hyllan, som jag inte heller läst ännu. Håkan Nessers De vänsterhäntas förening beskrivs så här:

"Medan Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste ännu går i Oosterby småskola bildar de De vänsterhäntas förening. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns ingen kvar i livet som kan förklara hur. Nästan ingen.

Det har gått femton år sedan den sista boken om kommissarie Van Veeteren kom ut. Det har gått sex år sedan man senast kunde läsa om inspektör Gunnar Barbarotti. I De vänsterhäntas förening möts de för första (och enda?) gången."

söndag 5 maj 2024

April 2024

Vi är redan några dagar in i maj och det är hög tid att sammanfatta april månads läsning.

Målet för Novellresan var Djurriket, och här kan du se vad jag tyckte om de noveller som blev lästa på temat. Jag träffade på flera hundar, en apa och en elefant på min resa.

Till bokcirkeln läste jag We Are all Completely Beside Ourselves av Karen Joy Fowler (en bok som också råkade passa fint in i djurtemat). Boken handlar om Rosemary som växer upp med en bror och en syster. När hon var liten pratade hon för mycket, och nu när vi träffar henne är hon precis tvärtom. Något dramatiskt och tragiskt, som vi först inte får veta något om, har inträffat, och när boken börjar har har båda syskonen försvunnit ur Rosemarys liv. Jag gillade verkligen boken, som både var fängslande och tankeväckande.

En annan roman jag hann med under månaden var Weyward av Emilia Hart. Den här boken handlar om tre generationer kvinnor som alla vill gå sin egen väg och som betraktas som annorlunda av samhället och normerna som råder. Den nutida berättelsen handlar om Kate som flyr från ett destruktivt och våldsamt förhållande, Violet är ung på 1940-talet och gör uppror mot hur hennes far tycker hon ska vara, och i den äldsta berättelsen från 1600-talet står Altha anklagad för att vara en häxa. Tyvärr hade jag nog lite för höga förväntningar på boken, och tyckte den var lite väl förutsägbar även om det var underhållande läsning.

Under april månad var jag också på Litteralund, en konferens för barn- och ungdomslitteratur. Som vanligt var programmet digert och väldigt intressant. Till exempel lyssnade jag på ALMA-pristagaren Jean Claude Mourlevat:


Jag fick också upp ögonen för Jon Klassen, en bilderboksförfattare jag aldrig tidigare läst. Jag passade på att bekanta mig med hans Stenen från himlen, Jag vill ha min hatt och Dödskallen.

Den sista boken som blev läst i april var Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba. Vi får följa hur Nicolas som arbetar med utsatta ungdomar i Malmö, mot alla rekommendationer låter Elijah, en av killarna, flytta in på hans soffa. Nicolas blir som Elijas storebror, farsa och baskettränare i ett, och det visar sig att också Elijah ska komma att betyda mycket för Nicolas. Det här är en gripande bok, som jag varmt kan rekommendera.

onsdag 1 maj 2024

Novellresan i maj: Västerbotten

Under maj månad ska vi i Novellresan 2024 ta oss till Västerbotten

Kanske tänker du precis som jag direkt på fyra av våra riktigt stora svenska författare, nämligen Torgny Lindgren, P O Enquist, Sara Lidman och Stina Stoor. Denna kvartett kommer att utgöra urvalet för novellerna under maj månad.

Läs en av novellerna jag tipsar om, läs flera eller läs alla - du väljer! (det går förstås också lika bra att läsa helt andra noveller på temat). 


Noveller:

  • Presentask från Novellix med Noveller från Västerbotten:
    Stina Stoor, Monte Carlo
    Torgny Lindgren, Huset 
    P O Enquist, Öknens alla blommor
    Sara Lidman, Fröken och Moster Evelina & Anton 
  • Novellsamlingar:
    Torgny Lindgren, Berättelserna
    P O Enquist, Berättelser från de inställdas upprorens tid
    Stina Stoor, Bli som folk 

    Alla fyra författarna finns också representerade i Svenska noveller från Almqvist till Stoor.

tisdag 30 april 2024

Tisdagstrion: Sång & dans (eller varianter av orden) i titel, handling eller på omslag

Sång & dans är de gemensamma nämnarna i veckans tisdagstrio. Temat lyder: "Sång & dans (eller varianter av orden) i titel, handling eller på omslag."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är The Singing Sands av Josephine Tey. Boken handlar om poliskommissarie Alan Grant från Scotland Yard som är på väg hem till Skottland, när han upptäcker en död man på tåget. Mannen har skrivit ner några rader ur en vers på en tidning och Grant börjar följa spåren. Ledtrådarna tar honom ända till de Yttre Hebriderna.

2. Dansa på min grav av Aidan Chambers är en ungdomsbok som handlar om de starka banden som utvecklas mellan 16-åriga Hal och den två år äldre Barry. Hal är ensam och nyinflyttad i liten engelsk kuststad och Barry är den som visar honom hur livet kan levas till fullo. 

3. Till sist, Jag sjunger och bergen dansar av Irene Solà, en bok som jag ännu inte läst men gärna vill läsa. Så här beskrivs romanen hos förlaget Tranan: 

"I de pyreneiska bergsbyarna i norra Katalonien levs det rurala livet under de kvardröjande skuggorna från historiens krig. Här träffas bondpoeten Domènec en dag av blixten under en svamppromenad. Efter sig lämnar han hustrun Sió och deras två barn Mia och Hilari, som tillsammans har att minnas och skapa sina liv i ett mytologiskt landskap där såväl männi­skor som natur har något att säga om traktens oläkta sår. Men också om kärlekens möjligheter."

måndag 29 april 2024

Novellresan i april: Sammanfattning av Djurriket

Under april har Novellresan tagit oss till Djurriket, det vill säga, vi har läst noveller där djur på olika sätt finns med i handlingen. Här sammanfattar jag de noveller som jag läst på temat.

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.

I mitt fall råkade djurnovellerna i de flesta fall handla om hundar. Jag läste Richard Fords Valpen, som jag verkligen gillade. Novellen handlar om ett gift par som en dag hittar en övergiven valp i sin trädgård. Frun tycker de ska ta valpen till djurskyddsföreningen men mannen vill först försöka hitta dess ägare genom att sätta upp lappar. Under dagarna som går förstår man som läsare att mannens bekymmer med hunden kanske säger mer om honom själv och hans frus förhållande än om hur viktigt hundens välmående är för honom. Kanske har han också svikit sina egna ideal.

Jeanette Winterson är en av mina favoritförfattare, så när jag hittade hennes The 24-hour Dog var jag såklart tvungen att läsa den. I novellen hämtar författarjaget hem en hund som hon sett fram emot att ta hand om. Hon fascineras av hunden och alla dess fantastiska egenskaper, men samtidigt får hunden henne att inse något om sig själv. 

Också Virginia Woolf har skrivit om hundar. I novellen Byrackan Gipsy hamnar vi framför brasan där två par sitter och pratar. Ett av samtalsämnena får det ena paret att tänka på en hund de hade tidigare, och de berättar historien om hur hunden Gipsy kom till dem och vilken enastående personlighet han hade. 

Det blev också andra djur i mina noveller, som en elefant i Rudyard Kiplings The Elephant's Child från hans Just So Stories. De här berättelserna är väl mest tänkta för barn, men de är väldigt underhållande också för vuxna läsare. I The Elephant's Child berättas på ett fantasifullt sätt hur det gick till när elefanten fick sin snabel. 

Till sist, har jag också läst Franz Kafkas novell A Report for An Academy, där en apa som hållits till fånga berättar om hur han tagit sig ut ur sin bur och fått ett fritt liv genom att han efterliknat människorna. Han har lärt sig tala och på alla sätt blivit människolik, och när han nu berättar om sin förvandling framför en akademi, kan han knappt minnas hur det kändes att vara apa. Jag hittade den här novellen efter att ha läst  We Are All Completely Beside Ourselves av Karen Joy Fowler, där det finns citat från Kafkas novell i inledningen till varje del av boken. 

Hur har det gått med er novelläsning?

tisdag 23 april 2024

Tisdagstrion: Böcker som jag tror/vet skulle tåla en omläsning

Temat för veckans tisdagstrio är "Böcker som jag tror/vet skulle tåla en omläsning." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Riktigt bra klassiker tål en omläsning, så här kommer tre av mina favoriter! Först ut är Virginia Woolfs To the Lighthouse. Jag har läst den många gånger - till flera olika kurser men också bara för nöjes skull. Romanen handlar om familjen Ramsay - professorn, hans fru och deras åtta barn - som befinner sig i sitt sommarhus tillsammans med en brokig skara gäster. Mrs. Ramsay är den centrala gestalten - under skildringen av middagen vävs hennes inre personliga tankar - på ett typiskt stream-of-consciousness-vis - samman med de yttre beskrivningarna av hur hon ser till att alla känner sig bekväma runt bordet.

2. Nästa bok som definitivt tål en omläsning är Pappan och havet av Tove Jansson. Muminpappan älskar havet och han tar med familjen på en båtresa till en ö med en stor fyr. Här ska de uppleva äventyr och muminpappan ska få inspiration till sitt skrivande. Men det blir förstås inte riktigt som han tänkt sig.

3. Till sist, Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez, en roman som jag också läst många gånger, även om det var några år sedan sist (jag skulle faktiskt gärna vilja läsa just den här utgåvan som Lina Wolff har översatt). Romanen handlar om sju generationer av släkten Buendía i den fiktiva byn Macondo och är ett bra exempel på latinamerikansk magisk realism.

tisdag 16 april 2024

Tisdagstrion: Yrken (eller andra roller) med uniform, i handling, titel eller på omslag

Den 17 april firas uniformens dag, och just uniformer är därför utgångspunkten för veckans tisdagstrio. Tipsa om tre böcker där det finns yrken eller andra roller med uniform, i handling titel eller på omslag. 

1. Darktown av Thomas Mullen utspelar sig i Atlanta 1948 och handlar om de första svarta poliserna som patrullerar området Darktown. En fattig svart kvinna mördas efter att ha synts tillsammans med en vit man, och poliserna Boggs och Smith utreder brottet ingen annan verkar bry sig om. 

2. Från polisuniformer till skoluniformer, i The Prime of Miss Jean Brodie av Muriel Spark. Romanen handlar om lärarinnan Miss Brodie som samlar en liten klick av elever runt sig. Istället för att lära ut de vanliga skolämnena, undervisar hon flickorna i kärlek, politik och konst. Eleverna är klädda i likadana skoluniformer, men boken beskriver hur de alla bär sina hattar på olika sätt för att ändå försöka vara unika.

3. Till sist, Näktergalen av Kristin Hannah, en bok som utspelar sig under andra världskriget och alltså innehåller militäruniformer av olika slag. Franska Vianne Mauriac är ensam med sin dotter när hennes man krigar vid fronten, och när byn invaderas av nazisterna tvingas hon ha en tysk kapten inneboende hos sig. Boken handlar också om Viannes syster Isabelle som befinner sig i Paris och dras med i motståndsrörelsen. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...