torsdag 21 september 2023

Veckans bokhylla


... är en samling böcker av och om systrarna Brontë, fotograferad på The Brontë Parsonage Museum. Museet ligger i huset där systrarna Brontë (och deras bror Branwell) växte upp, en prästgård i den lilla byn Haworth i västra Yorkshire. Förutom att det är väldigt intressant att gå runt i deras hem, är byn Haworth mysig med många caféer och små butiker. Dessutom ligger den precis i utkanten av det hedlandskap som är så betydelsefullt i min favoritbok, Wuthering Heights av Emily Brontë. 

tisdag 19 september 2023

Tisdagstrion: Kvinnonamn i boktiteln

Förra veckan tog tisdagstrion oss hela vägen till Australien, och vi fick massor av intressanta boktips. Den här veckan ska vi istället fokusera på böcker med kvinnonamn i titeln

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är Izas ballad av Magda Szabó. Iza har alltid varit en plikttrogen dotter och i sitt yrke som läkare tar hon sig alltid tid för sina patienter. När pappan dör erbjuder Iza sin mamma att flytta till Budapest med henne, så att mamman inte ska bli ensam i huset. Mamman får ett fint rum i Izas lägenhet, men de flesta av hennes personliga saker rationaliseras bort i flytten. Både Iza och hennes mamma är fast beslutna att göra vad som är rätt, men allting tycks istället utvecklas åt det sämre.

2. Nästa kvinnonamn i titeln är Dolly, som i Amanda Svenssons debutroman Hey Dolly. Dolly är en tonårstjej i Malmö som både är smart och rapp i käften, samtidigt som hon ibland verkar riktigt osäker. Hennes pojkvän Mårten irriterar henne, men är också en fast punkt i den annars ganska kaotiska tillvaron. Det var längesedan jag läste boken, men jag minns att jag blev imponerad av språket -  formuleringarna ligger verkligen väl i tonårstjejen Dollys mun. Jag skulle gärna läsa något mer av Amanda Svensson.

3. Till sist, Pierre Lemaitres spänningsroman Irène. Bokens huvudperson är kommissarie Verhoeven som utreder brott i Paris, och Irène i bokens titel är namnet på hans fru. Två kvinnor har mördats och till och med poliserna har svårt att uthärda brutaliteten de blir vittne till på brottsplatsen. Snart står det klart att ett tidigare mord verkar ha samma gärningsman, och efterhand kommer man på att mördarens makabra dåd är inspirerade av händelser från olika kriminalromaner. Frågan är bara hur många mord som redan tidigare begåtts utan att någon förstått sambandet? Boken är första delen i en trilogi.

torsdag 14 september 2023

Veckans bokhylla

 

... är hämtad från Kvinnöarna i sjön Immeln. Det är ett bokbytarskåp som kallas öbibblan, och det krävs alltså en kanot eller annat vattenvänligt färdmedel för att ta sig hit. Bilden har några år på nacken, så jag är faktiskt osäker på om bokskåpet står kvar. Någon som vet?

tisdag 12 september 2023

Tisdagstrion: Australien

Den här veckan ska tisdagstrion ta oss med på en resa till Australien. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag inleder med Sonya Hartnetts Thursday's Child. Boken berättas genom Harper, mellanflickan i en fattig familj med flera barn. Familjen kämpar för att få pengarna att räcka till, och hettan och torkan gör allting svårare. Harpers bror Tin har alltid varit annorlunda, och nu börjar han gräva sig ner under huset och skapar underjordiska gångar. Faktum är att han lever sitt liv där nere. Det här är en annorlunda och gripande berättelse, som jag verkligen gillade.

2. En förlorad man av Jane Harper utspelar sig i Australiens "outback". Ägorna är vidsträckta och det är livsfarligt hett. Människorna här behöver verkligen vara av ett tufft släkte för att klara naturens påfrestningar. Bokens huvudperson är Nathan Bright, en av tre bröder som växt upp på en stor farm i Queensland. Allting börjar med att Nathan och lillebror Bub hittar mellanbrodern Cameron död, mitt ute i vildmarken. Han tycks bara ha lämnat sin bil och gått iväg. Alla undrar förstås vad som kan ha hänt. 

3. Till sist, Jellicoe Road av Melina Marchetta. Sjuttonåriga Taylor går på Jellicoes internatskola, där hon har en speciell kontakt med Hannah, en kvinna som bor nära skolan i ett halvfärdigt hus. Runt Jellicoes internatskola pågår ett slags territoriekrig mellan tre olika gäng: internatskolans elever, Jellisarna (de elever som går på skolan inne i staden Jellicoe) och kadetterna, som varje sommar har ett träningsläger i närheten. Mitt i territoriekriget försvinner Hannah och Taylors värld rasar samman. I boken finns också en parallell historia av äldre datum, som inleds med en tragisk bilolycka på Jellicoe-vägen. Det var ganska längesedan jag läste den här boken, men jag minns att jag verkligen gillade den. 

torsdag 7 september 2023

Veckans bokhylla


... är kanske mer bokbord egentligen, hämtade från Londons South Bank Book Market. Här finns massor av pocketböcker till salu, både klassiker och mer samtida böcker. Marknaden är väl värd ett besök (du hittar den under Waterloo Bridge) och dessutom är det riktigt trevligt att vandra längs med resten av Southbank också, med restauranger, caféer, gatuartister och ett myllrande folkliv.

tisdag 5 september 2023

Tisdagstrion: Träd i författarens efternamn

Den här veckan ska vi i tisdagstrion tipsa om tre stycken böcker där författaren har ett träd i efternamnet. Det går bra med en ek, en lind, en björk.... ja, ni fattar! 

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.1. Jag inleder med en bok som jag inte läst, men som jag är sugen på att läsa. Kerstin Ekman har precis kommit ut med Min bokvärld, där hon skriver om sina läsupplevelser och berättar om böcker hon älskar. Den är jag riktigt nyfiken på.

2. En annan stor svensk författare är Torgny Lindgren. I Hummelhonung beskriver han två äldre bröder som bor bara ett stenkast ifrån varandra, men som av någon anledning skyr varandra som pesten. En författare som föreläst i församlingshemmet övernattar hos den ena brodern och blir kvar på grund av vintervädret. Hon blir budbäraren och börjar sakta medla mellan de två gubbarna.

3.Till sist, Världen är min, en bok som kombinerar Edith Södergrans dikter med hennes egna foton. Även för den som är väl bekant med Södergrans texter, blir det riktigt intressant att också fördjupa sig i hennes självporträtt, hennes foton av katter, av landskap, släktingar och miljöer hon vistats i. 

Där har vi tipsen: en ek, en lind och en gran.

måndag 4 september 2023

Augusti 2023

Den första höstmånaden är här, även om det verkar som om vi kan hoppas på ganska soligt väder, i alla fall här i Skåne. Dags då att sammanfatta augusti månads läsning.

En ganska stor del av månaden har jag ägnat mig åt Karl Ove Knausgårds Vargarna från evighetens skog till bokcirkeln. Jag har fortfarande en bit kvar av denna tegelsten - som jag verkligen gillar! - så det blir ingen sammanfattning av den idag. Däremot förklarar den det i övrigt ganska magra antalet lästa böcker.

Jag bestämde mig för att bekanta mig med någon mer författare från Nobelprislistan, och trots att jag förstås är väldigt bekant med Bob Dylan i alla fall i musikväg, hade jag aldrig läst något han skrivit. Valet föll på If Dogs Run Free, en låttext som blivit illustrerad och utgiven som barnbok. Dylan tilldelades Nobelpriset 2016. 

En annan Nobelpristagare som ägnar sig åt lyrik är irländska Seamus Heaney, som fick priset 1995. Jag har tidigare läst enstaka dikter av honom, men aldrig en hel diktsamling. North är en samling där innehållet blandar äldre historia och mytologi med en skildring av livet i Nordirland under "The Troubles." 

Den sista boken jag hann med att läsa ut under augusti var Sofia Lundbergs Det sista konstverket. Den här romanen handlar om Hanna Stiltje, en konstnär som mot slutet av sitt liv presenterar ett ovanligt konstverk som ingen verkar förstå sig på. Läsaren får sedan följa hennes historia, från barndomen som fosterbarn, till en konstnärstillvaro i New York. Jag tyckte boken stundtals var ganska underhållande, men tyvärr fanns det en del i handlingen som jag inte tyckte var särskilt trovärdigt. 

Nu ser jag fram emot att läsa ut Vargarna från evighetens skog, och säkert något annat som lockar också.

torsdag 31 augusti 2023

Veckans bokhylla

 

... hittas i en korridor på Hotell Gästis i Varberg. De kallar sig för böckernas hotell, och det är inte svårt att förstå varför. Här finns verkligen böcker precis överallt, och som gäst får man förutom att förstås läsa fritt i vad man vill, också ta med en valfri favorit hem. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...