tisdag 28 november 2023

Tisdagstrion: Uppväxtskildringar

Den här veckan har tisdagstrion temat "uppväxtskildringar." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


Jag insåg ganska snabbt att jag kunde bjuda på ett tema i temat, nämligen Augustprisvinnare. Faktum är att jag också kunde haft med årets vinnare, Jävla karlar av Andrev Walden, men eftersom jag ännu inte läst den fick jag nöja mig med tidigare års vinnare. Uppväxtskildringar verkar i alla fall ofta vara favoriter hos Augustjuryn.

1. Underdog av Torbjörn Flygt handlar om Johan, hans mamma Bodil - en ensamstående fabriksarbeterska - och Johans syster Monika. Romanen utspelar sig i Malmö under sjuttio- och åttiotalet. Underdog vann Augustpriset 2001.

2. I Svinalängorna av Susanna Alakoski är det flickan Leena som står i centrum. Det är sextiotal, och Leena och hennes finska föräldrar bor i ett nybyggt bostadsområde i Ystad. En ny lägenhet är måhända ett lyft för familjen, men Leena och hennes vänner växer upp i familjer där alkoholism och allmänt kaos är vardag. Svinalängorna tilldelades Augustpriset 2006.

3. Till sist, Korparna av Tomas Bannerhed, också den en uppväxtskildring. En pojke känner kravet från sin far att en dag ta över lantbruket, men han vet också att det hårda slitet som inte längre bär sig, inte är hans framtid. Istället flyr han ut i skogen till fåglarna. Korparna var 2011 års Augustvinnare.

tisdag 21 november 2023

Tisdagstrion: Förbjudna böcker

För några veckor sedan anordnade Svenska Pen Banned Books Week Sverige, och detta är inspirationen till veckans tisdagstrio. Det finns massor av böcker som i olika tider och olika länder varit förbjudna.  Anledningarna är otaliga och ibland förvånande, för att inte tala om den galenskap som råder i många av USA:s stater just nu. Temat för tisdagstrion är alltså "Förbjudna böcker."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Laurie Halse Andersons bok Vinterflickor handlar om tonårstjejerna Lia och Cassie som båda lider av ätstörningar. De tävlar om vem som kan bli smalast, och när Cassies sjukdom går så långt att hon faktiskt dör, blir Lia ensam kvar. Boken har förbjudits i USA eftersom den ansetts vara en inspiration till att utveckla anorexia. 

2. Toni Morrisons roman The Bluest Eye skildrar en elvaårig svart flicka i 1940-talets USA som tror att hon skulle bli mycket vackrare om hon bara hade blå ögon och blont hår. Boken har förbjudits i flera amerikanska skoldistrikt på grund av innehåll som tar upp sexuella övergrepp, alkoholism och rasism.

3. Till sist, Världens viktigaste kyss av David Levithan, en bok som handlar om det före detta paret Harry och Craig. När en av deras vänner blir utsatt för ett hatbrott föreslår Craig en galen idé – han och Harry ska slå världsrekord i att kyssas. Romanen var enligt det amerikanska biblioteksförbundet en av de mest ifrågasatta romanerna under 2010-talet.

tisdag 14 november 2023

Tisdagstrion: Hattar, mössor & andra huvudbonader (i handling, titel eller på omslag)

Förra veckan koncentrerade vi oss på böcker med mansnamn i titeln, och vi fick träffa män som Tom, Danny, Harry, Olof, Jakob, Johannes, Benjamin och Joel. Den här veckan har tisdagstrion ett helt annat tema, nämligen "hattar, mössor & andra huvudbonader." Dessa kan återfinnas i bokens handling, titel eller på omslaget.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, som i den här utgåvan har doktorns svarta hatt på omslaget. Doktor Glas är förälskad i Helga, en ung, tilldragande kvinna som är gift med den motbjudande pastor Gregorius. Helga kontaktar doktorn för att få hjälp med sin svåra situation och han dras in i ett svårt moraliskt dilemma.

2. Eva Lindström har skrivit och illustrerat bilderboken Hit med våra mössor. Sofi, hennes bror Tom och deras kompisar Mia och Marko är bjudna på födelsedagskalas. En del av underhållningen är att födelsedagsbarnets pappa ska trolla, men det han väljer att trolla bort är barnens mössor, och de får inte ens tillbaka dem när de ska gå hem. Det är lite lagom skruvat, som alltid i Lindströms böcker. 

3. Till sist, en huvudbonad på omslaget till The Hound of the Baskervilles av Sir Arthur Conan Doyle. Sherlock Holmes är ju känd för den här deerstalker-hatten, men i själva verket nämns aldrig just en sån mössa med namn i någon av böckerna. Däremot beskrivs att Holmes har en filtmössa med öronlappar när han reser. Jag gillar The Hound of the Baskervilles, där en  mystisk demonisk hund hörs yla på Dartmoor-heden, och när Sir Baskervilles hittas död av en hjärtinfarkt finns fotspåren av en jättelik hund i närheten av hans kropp.

tisdag 7 november 2023

Tisdagstrion: Mansnamn i boktiteln

För några veckor sedan hade tisdagstrion temat "kvinnonamn i boktiteln", så nu tänkte jag det kunde vara männens tur. Om du vill vara med i tisdagstrion den här veckan är temat följaktligen "Mansnamn i boktiteln."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är mansnamnet Jacob, som i Jacob's Room av Virginia Woolf. Romanen handlar om den unge Jacob Flanders som vi får följa genom uppväxten, till studierna i Cambridge, och sedan hans liv som ung vuxen i London. Romanen är experimentell i sin stil och Jacob beskrivs uteslutande genom de intryck andra personer i boken har av honom.

2. En Benjamin hittar vi i F. Scott Fitzgeralds novell The Curious Case of Benjamin Button. Den här ganska speciella novellen skildrar en man som åldras bakvänt. Benjamin föds alltså med en sjuttioårig mans utseende och kan redan prata. Sedan blir hans kropp yngre och yngre medan åren går, och i slutet av sitt liv går han på kindergarten och har glömt allt han upplevt under sitt liv. 

3. Till sist, en Rolf i boken med samma namn av Malin Lindroth. Rolf är vikarie på Komvux och är en ensam och obetydlig man. Men när romanen inleds har han dödat en flicka, och sitter och väntar på att polisen ska komma och gripa honom.

måndag 6 november 2023

Oktober 2023

Det blev inte många böcker lästa i oktober - faktiskt bara två stycken. Jag läste diktsamlingen Hösthorn av Erik Axel Karlfeldt och kunde därmed bocka av ännu en författare på listan över Nobelpristagare. Snart tänker jag mig att läsa den allra senaste vinnaren också - jag har lånat hem Jon Fosses Trilogin från biblioteket, så den ligger och väntar på mig.

Den andra boken jag läste under månaden var The Shipping News av Annie Proulx, som vi ska diskutera i bokcirkeln nu i veckan. Jag har läst boken en gång för flera år sedan, och mindes faktiskt mycket nu när jag läste om den. Boken är skriven på en rätt speciell prosa, lite korthuggen men med en alldeles särskild rytm och ett fantastiskt bildspråk. Det tar ett tag att komma in i, men sen tycker jag verkligen om det. På något sätt tycker jag det passar ihop med skildringen av Newfoundlands karga och ogästvänliga landskap, dit Quoyle flyttar tillsammans med sina två döttrar och sin faster. Efter ett tragiskt äktenskap och dessutom fruns dödsfall i en olycka, får den försiktige Quoyle chansen att starta ett nytt liv. Även om det tar ett tag för honom att komma på rätt köl igen.

Vad gjorde jag då istället för att läsa under oktober månad? Jo, till exempel tillbringade jag en vecka i Porto på ett utbyte för högskolebibliotekarier. Då passade jag också på att besöka en alldeles fantastisk bokaffär, Livraria Lello:






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...