tisdag 30 november 2021

Tisdagstrion: Tunna böcker

En bok behöver inte vara lång för att göra ett stort intryck - ibland är det nästan tvärtom. Den här veckan har tisdagstrion temat "tunna böcker."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Patrick Modianos böcker är aldrig särskilt långa. Dora Bruder utspelar sig i det av Tyskland ockuperade Paris och handlar om en femtonårig judisk flicka som uppges som saknad. Modiano följer i Doras fotspår när han skriver om hennes försvinnande och hur hon till slut hamnar i Auschwitz år 1942.

2. En annan författare som skriver korta böcker med stort innehåll, är kanadensiska Lise Tremblay. I Djur har Benoît, en pensionerad tandläkare, slagit sig ner i en stuga i skogarna i Quebec tillsammans med sin hund, Dan. Jaktsäsongen är på väg samtidigt som det har siktats vargar i trakten, och det råder en hotfull stämning. Berättelsen är kort, sparsmakad, och samtidigt rymmer den en hel värld.

3. Till sist, Silke av Alessandro Baricco. I den här korta romanen får vi följa Hervé Joncour och hans äventyrliga resor till Japan, där han handlar med silkesmaskar. Också den, en riktigt bra bok. 

måndag 29 november 2021

Månadens tema: En vinter på Mallorca av George Sand

I november har Månadens tema varit reseskildringar och jag har läst En vinter på Mallorca (1842) av George Sand. Jag var nyfiken på hennes förhållande till Frédéric Chopin som var med på resan, men han nämns inte med namn i boken, utan kallas bara för "vår sjukling" och "en familjemedlem." Med på resan var också Sands två barn.

Boken handlar väldigt lite om Sands familj och privatliv, utan är (kanske som sig bör) verkligen mest en beskrivning av ön de kommer till. Jag tycker både att hennes beskrivningar av allt som är fel med mallorkinerna och hur de lever sina liv är roande och ibland ganska irriterande. Det finns ändå stunder då Sand är tagen av framför allt landskapets skönhet, särskilt trakten kring det kloster där de hyr in sig. Ändå verkar hon oerhört lättad när de till sist kommer ombord på båten som ska ta dem tillbaka till civilisationen.

Jag tyckte att boken var mer intressant än verkligt fängslande, men visst hade den sina poänger.


Titel: En vinter på Mallorca
Författare: George Sand
Översättare: Kitty Knös
Utgivningsår: 2014
Förlag: Lindskog
Antal sidor: 216

söndag 28 november 2021

Astrid på första advent

 

Idag när det är första advent passar det bra med en julbok som sällskap till kaffet. I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren om en av sin egen barndoms jular, med huggning av gran, stöket inför julafton och leken med kusinerna på julkalaset hos mormor. Massor av jul, helt enkelt, och Cecilia Heikkiläs illustrationer är verkligen stämningsfulla.

Ha en fin första advent!

tisdag 23 november 2021

Tisdagstrion: Massor av mord

Tisdagstrion har den här veckan ett tema som jag valt att kalla "Massor av mord." Tankarna går kanske främst till deckare och spänningsromaner, men så behöver det verkligen inte vara.  Som vanligt får ni tolka temat på valfritt sätt.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

Den här gången väljer jag att tipsa om tre böcker som jag ser fram emot att läsa. 

1. Kod 93 av Olivier Norek utspelar sig i ett Paris vi sällan ser, i ett utsatt och hårt klimat. Kommissarie Victor Coste tar sig an ett fall som verkar både mystiskt och makabert. Jag gillade Ytspänning, Noreks första bok på svenska, och jag hoppas och tror att den här är lika bra.

2. En annan deckare jag gillade är Stormvakt, Kristina Ohlssons första bok om August Strindberg, som flyttar till Hovenäset och öppnar en second-hand-butik. Nu finns det andra delen, Isbrytare, som börjar med att två sjöbodar brinner ner. Maria Martinsson utreder och snart står det klart att också ett mord har begåtts. Någon på Hovenäset verkar ha mörka hemligheter.

3. Till sist, den tredje delen i M.W. Cravens serie om utredarna Washington Poe och Tilly Bradshaw. I Regissören går en seriemördare lös i Cumbria i nordvästra England. Jag gillar att böckerna i serien utspelar sig i engelsk miljö, jag gillar Poe och Bradshaw och jag gillar förstås spänningen. Den här är nog den bok i min trio som jag ser allra mest fram emot att läsa.

måndag 22 november 2021

Augustprisvinnarna 2021

Då står det klart vilka som blev vinnarna av 2021 års Augustpris:

Nils Håkanson, Mirja Flodin, Johan Rundberg & Elin Cullhed. Foto: Andreas Sundbom.

Årets svenska skönlitterära bok: 

Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed

Årets svenska fackbok:

Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Nattkorpen, Johan Rundberg

Lilla Augustpriset:

Min ursäkt, Mirja Flodin, Nästansjö

Nattkorpen gillade jag verkligen, och de båda andra böckerna skulle jag gärna vilja läsa. Alla noveller som tävlade i Lilla Augustpriset finns att läsa här. 

söndag 21 november 2021

Bokbyte i bokcirkeln: från Blå till Brännmärkt

Vi träffades i bokcirkeln i veckan och diskuterade Blå av Maja Lunde.

Blå har två parallella berättelser. Från 2017 läser vi om Signe, en kvinna i sjuttioårsåldern som seglar ensam på sin båt Blå. Vi får också följa henne genom barndomen och ungdomen, och hennes kamp för att försöka bevara älvarna och naturen i hemtrakten i Norge. 2017 är hon på väg över havet för att hitta den man som hon en gång älskat.

Den andra berättelsen utspelar sig 2041 i Frankrike, i ett förtorkat landskap där vatten är en bristvara och bränder härjar. David är på flykt undan bränderna med sin dotter Lou. De tar sig till ett flyktingläger där de hoppas finna mamma Anna och lillebror August som de blev åtskilda från i branden. Innan boken är slut har på sätt och vis de två berättelserna knutits samman.

Vi är alla överens om att vi verkligen gillar Lundes sätt att skriva, och att en fängslande historia nog är ett bra sätt att nå ut med klimatbudskapet. 

Boken vi fick med oss hem är Brännmärkt av Lizette Edfeldt, och den blir den sista i det tema om miljö & klimat som vi haft sedan sent i våras. Det är en bok som jag egentligen inte alls vet något om, men jag ser fram emot att bekanta mig med den. Någon som läst?

torsdag 18 november 2021

Löpa varg av Kerstin Ekman

Löpa varg av Kerstin Ekman  handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare och ledare för traktens jaktlag. I romanens inledning är han ute i skogen och uppmärksammar spår i snön, så stora att han förstår att de måste komma från en varg. 

Det här mötet får Ulf att omvärdera hur han tänkt på jakten, djuren och skogen. Det är som att han lever sig in i vargens tillvaro och han börjar ifrågasätta skälen till att han dödat så många djur. Han tänker tillbaka på sitt liv och börjar läsa i sina jaktjournaler, ända sedan ungdomens första harjakter. Jag tycker verkligen om hur Ekman skildrar Ulf och hur han gör som ett livsbokslut på ålderns höst. 

Jag gillar också hur hon framställer förhållandet mellan Ulf och Inga, hans fru sedan många år. De känner varandra utan och innan, men har fortfarande stor respekt och förståelse för varandra. De vet varandras egenheter och tolkar på ett kärleksfullt sätt den andres behov. Och även om de ryker ihop emellanåt blir skavet mellan dem aldrig långdraget. 

Löpa varg är verkligen en fint porträtt av en äldre man, men också av äktenskapet och faktiskt ett helt vanligt liv. Dessutom gillar jag hur Ekman skildrar skogarna och djuren, med stor kännedom och alltid på ett fulländat språk. För mig är Löpa varg en av årets bästa läsupplevelser.


Titel: Löpa varg
Författare: Kerstin Ekman
Utgivningsår: 2021
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 180

tisdag 16 november 2021

Tisdagstrion: Vägar, broar och tunnlar

Den här veckan har tisdagstrion temat "Vägar, broar och tunnlar." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag tar väl en av varje, så först ut blir Vägen av Cormac McCarthy. Romanen utspelar sig i en nära framtid, där en far och hans son vandrar genom ett nerbränt amerikanskt landskap. Allt de har är en vagn med mat, kläderna de har på kroppen och en pistol som de behöver för att försvara sig mot de laglösa och våldsamma gäng som drar runt. Det är verkligen en mörk stämning som McCarthy målar upp. 

2. I Josef Kjellgrens kollektivroman Människor kring en bro från 1935 kretsar allt kring just en bro. Boken handlar om uppförandet av Västerbron i Stockholm och beskriver arbetsmiljön, arbetarna, deras familjer och livet i barackerna de bodde i. En bok jag kanske inte trodde jag skulle gilla så mycket som jag faktiskt gjorde.

3. Till sist, en tunnel, i John Ajvide Lindqvists Rörelsen: Den andra platsen. I boken flyttar John Lindqvist in i ett gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm. Precis intill ligger Brunkebergstunneln, som visar sig på ett otäckt sätt ha en koppling till det stora fältet från Himmelstrand, den första boken i trilogin Platserna


lördag 13 november 2021

Nobelnoveller till Novellflätan

Jag har läst Novellix senaste box med noveller av Nobelpristagare. Jag var bekant med alla författarna sedan tidigare, men hade aldrig läst just de här texterna.

I Sigrid Undsets Småflickor läser vi om den ibland komplicerade vänskapen mellan Siv och Elna. Ibland är de bästa vänner, ibland är de snarare konkurrenter. Undset tilldelades Nobelpriset 1928. 

Året efter blev Thomas Mann Nobelpristagare, och hans Järnvägsolyckan beskriver en tågresa mellan München och Dresden som inte slutar väl.

I Gabriel García Márquez novell Kvinnan som kom klockan sex besöker en kvinna alltid en viss bar precis vid samma tid. Mannen i baren är alltid snäll mot henne och erbjuder mat även när hon inte har pengar. Men så hävdar kvinnan plötsligt att hon den här dagen var på plats i baren redan kvart i sex. Är mannen villig att ljuga för hennes skull, och varför behöver hon ett alibi? García Márquez tilldelades Nobelpriset 1982.

Den fjärde novellen i presentasken är skriven av Olga Tokarczuk, 2018 års vinnare. En sann historia handlar om en professor som befinner sig på en konferens i en främmande stad. När han bestämmer sig för att promenera en sväng innan han går tillbaka till hotellet inför kvällens festligheter, blir han vittne till en olycka. En kvinna ramlar och slår huvudet i marmorgolvet. Ingen annan stannar för att hjälpa henne, och när professorn skyndar fram och försöker se hur det är med kvinnan, leder det till att han själv blir misstänkt för att ha skadat henne. Med blodig skjorta tvingas han springa från platsen och sedan går det mesta fel.

Jag gillar verkligen alla de här novellerna, och de passade också precis in på de rader jag hade kvar att fylla i på Novellflätan. Alltså kan jag konstatera att en av 2021 års läsutmaningar är klar. 


Titel: Småflickor
Författare: Sigrid Undset
Översättare: Gun-Britt Sundström
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 1918
Förlag: Novellix
Antal sidor: 21

Titel: Järnvägsolyckan
Författare: Thomas Mann
Översättare: Linda Östergaard
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 1909)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 20

Titel: Kvinnan som kom klockan sex
Författare: Gabriel García Márquez
Översättare: Jens Nordenhök
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 1947)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 24

Titel: En sann historia
Författare: Olga Tokarczuk
Översättare: Jan Henrik Swahn
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 2018)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 26

tisdag 9 november 2021

Tisdagstrion: Dag eller natt i titeln

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Dag eller natt i titeln." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är Nattkorpen av Johan Rundberg. Boken är den första i en trilogi om barnhemsflickan Mika i 1800-talets Stockholm. Det är en stinkande och sjaskig stad Mika lär sig att överleva i. När ett hittebarn lämnas på barnhemmets trapp, blir Mika indragen i mystiska händelser, och med sitt öga för detaljer börjar hon lösa brott tillsammans med polisen Hoff.

2. Jessica Kolterjahn har skrivit Den bästa dagen är en dag av törst, en bok som är en fri litterär fantasi över ett år i Karin Boyes liv. Vi får följa med Boye till Berlin där hon går i psykoanalys för att "bli botad" från lusten efter kvinnor. Hon upplever ensamheten i Berlin, men upptäcker också en värld som hon aldrig tidigare upplevt - i Berlin finns caféer och klubbar där kvinnor öppet får älska kvinnor och män älska män. 

3. Till sist, En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell. Boken beskriver arbetet i Bythells antikvariska bokhandel, The Bookshop, som ligger i lilla Wigtown i Skottland. Vi får möta excentriska kunder, lära känna de anställda och följa med på inköpsresor och bokfestivaler. Ofta framhävs hur svårt det är att faktiskt få folk att köpa böckerna de bläddrar i - helt klart är det en bokmarknad i förändring som beskrivs.

måndag 8 november 2021

2 x Jimmy Liao

Jimmy Liao är en taiwanesisk bilderboksförfattare och illustratör, som jag  blev introducerad för genom den bokcirkel för barn- och ungdomslitteratur vi har på arbetet. Det är jag riktigt glad för.

I bokcirkeln läste vi två av Liaos böcker. 
Stjärnenatt är tänkt för lite äldre barn och handlar om en flicka och en pojke som rymmer tillsammans. När månen glömde riktar sig till åldrarna 6-9 år och handlar om en liten pojke som hittar och tar hand om månen, som fallit ner från himlen och landat i gräset, alldeles svag och blek. 

Det som först slår mig när jag läser Liaos böcker är illustrationerna. Det är nästan som att orden förstärker bilderna istället för tvärtom, och jag gillar verkligen det. 

Liao leker med perspektiven. Ofta är huvudpersonen liten, jämfört med exempelvis vissa djur som istället är onaturligt stora. Han är riktigt bra på att förmedla barnets verklighet och känslor av ensamhet och litenhet. 

Jag vill gärna läsa fler av Liaos böcker. 

Titel: Stjärnenatt
Författare: Jimmy Liao
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Utgivningsår: 2013
Förlag: Mirando
Antal sidor: 128

Titel: När månen glömde
Författare: Jimmy Liao
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Utgivningsår: 2019
Förlag: Mirando
Antal sidor: 113


tisdag 2 november 2021

Tisdagstrion: Böcker/författare från mina hemtrakter

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Böcker/författare från mina hemtrakter." Precis som vanligt tolkar ni temat på valfritt sätt, tipsar om tre böcker och lämnar en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag inleder tipsandet med Eva Ströms Rakkniven. Ström bor och verkar i min hemstad Kristianstad, men den här boken utspelar sig inte där, utan både i Danmark, Rom och Schweiz. Rakkniven handlar om Strindbergs Fröken Julie och vad som hade kunnat hända om hon hade fått leva. En riktigt bra bok.

2. Anna Vogel är också bördig från Kristianstad, och är faktiskt Eva Ströms dotter. Blodapelsin utspelar sig i Kristianstad under åttiotalet och jag känner verkligen igen mig. Också jag har stått och frusit utanför uteställen när jag var för ung för att komma in, men för rädd att gå hem och kanske missa något kul som skulle kunna hända. Också jag har köpt mina skivor i samma musikaffär som bokens huvudperson Emma, och vi har båda varit på fester på stranden i Åhus. Boken handlar om tonårens vacklande mellan osäkerhet och styrka, och mellan vilsenhet och drömmar om framtiden.

3. Till sist, Stormvakt av Kristina Ohlsson, ännu en författare som är född och uppvuxen i Kristianstad. Boken är den första Ohlssons senaste deckarserie som har en man med namnet August Strindberg som huvudperson. Han flyttar till Hovenäset på västkusten för att följa sin dröm om att öppna en second-hand-butik, men det dröjer inte länge innan han blir indragen i ett mystiskt försvinnande. Snart finns också Isbrytare, den andra delen i serien, att läsa. 


måndag 1 november 2021

Månadens tema är reseskildringar

I november är Månadens tema reseskildringar. Det finns säkert massor att välja på, men jag är redan ganska säker på att jag vill läsa George Sands En vinter på Mallorca.

George Sand (1804-1876) var en fransk författare som egentligen hette Amantine Lucile Aurore Dupin. I En vinter på Mallorca skildrar hon en resa hon gjorde till ön år 1838, tillsammans med sina två barn och sin lungsjuke älskare Frédéric Chopin.

Det var via Chopin som jag först fick reda på vem George Sand var. När jag i barndomen spelade Regndroppspreludiet av Chopin berättade min pianofröken att musiken komponerades under vistelsen på Mallorca, där den sjuke Chopin satt och väntade på George Sand medan regnet föll utanför. Det gjorde verkligen intryck på mig, så jag ser fram emot att läsa mer om deras vistelse på ön.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...