söndag 2 juni 2024

Novellresan i maj: Sammanfattning av Västerbotten

Under maj reste vi norrut i Novellresan 2024, närmare bestämt till Västerbotten. Här sammanfattar jag de noveller jag läste på temat.

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.


Jag läste en novell av var och en av de fyra författare jag tipsade om inför resan: P O Enquist, Torgny Lindgren, Sara Lidman och Stina Stoor. Jag visste det redan, men fick återigen bekräftat, att denna kvartett verkligen är läsvärda författare som jag varmt kan rekommendera.

Av P O Enquist läste jag Mannen i båten, en novell som handlar om två pojkar som stjäl överblivet timmer från flottarna och bygger sig en flotte. De ger sig ut på sjön och det är äventyr, sommarglädje och kamratskap, men här finns också en väntande katastrof. 

I samlingen Berättelserna av Torgny Lindgren finns massor av intressant. Jag fastnade till slut för Merabs skönhet, en novell som handlar om en enstörig man som lever i nära samklang med sin kor. Särskilt Merab är nästan överjordiskt vacker och det är tydligt att dessa kor är berättarens allt. Men en dag när korna kommer hem från betet i skogen märker berättaren en av dem blivit skadad. Kan hon ha råkat ut för en olycka? För det kan väl ändå inte vara så att det är en människa som har orsakat plågan?

Av Stina Stoor läste jag Monte Carlo, en novell om Sandra och hennes storasyster Anneli, på gränsen till vuxenvärlden, men ändå inte riktigt. Som vanligt är det en ren njutning av ta del av Stoors språk och beskrivningar. 

Till sist, Sara Lidmans Fröken, en novell om en vandrare som emellanåt kommer till Ön med sin sax och sin klippmaskin och friserar alla invånarna. Han är frökenlik och de driver lite med honom för hans långa rock, hans smala gestalt och vita händer. Men när han berättar sina historier lyssnar alla andäktigt. 

Hur har det gått med er novelläsning?

4 kommentarer :

  1. har gjort läxan. Mannen i båten av Per Olov Enquist
    http://mrscalloway.blogspot.com/2024/05/mannen-i-baten.html

    SvaraRadera
  2. vi har läst samma novell av PO! jag tyckte mycket om den

    SvaraRadera
  3. Jag borde uppenbarligen ha läst 'Mannen i båten' :) Det gjorde jag nu inte, det blev 'Hundhålen' av Stina Stoor och 'Störstorden' och 'Merabs skönhet' av Torgny Lindgren

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...