Den här veckan bjuder jag på ett utdrag ur en bok av den svenska poeten Bodil Malmsten, fast inte en av hennes diktsamlingar eller en av hennes kända böcker om Finistère där hon bott under många år. Istället blir det en smakbit från hennes Så gör jag: konsten att skriva.
Boken är precis som titeln säger, en slags handbok i konsten att skriva. Men eftersom den är skriven av Bodil Malmsten är det också en vacker och poetisk bok, där man i små korta avsnitt kan läsa hennes personliga idéer kring skrivandet under rubriker som t ex "Bibliotekets betydelse", "Den ideala skrivdagen" eller "Papperspanik".
Jag tror absolut att boken kan vara av intresse både för de som skriver själva och de som inte skriver, men som tycker om att läsa om författare och om hur de egentligen gör för att få till det. De korta kapitlen och mängden bilder och trevliga bokcitat, gör att boken är perfekt att läsa lite i då och då.
Min smakbit kommer från det allra första kapitlet, där Malmsten skriver en slags presentation om vad läsaren har att vänta sig:
Den här boken är en lärobok i att sätta punkten på rätt ställe.
Ingen nåd för de vårdslösa; det är en lärobok.
Läraren är jag och jag är hård.
Lättja tolereras inte, tyst in klassen, inget fusk.
Den här boken en lärobok i en konst som inte går att lära ut.
Jag kan den inte, ingen kan.
Så gör jag, gör som jag, gör inte som jag!
En sak är sann, en läxa kommer tillbaka:
Gör det på riktigt eller gör det inte alls.
(s. 16)
Jag gick en kurs som hade med ljud i filmer att göra och det är möjligt att det är lärorikt, men jag kände att min upplevelse av filmer blev helt förstörd ett bra tag framåt. Jag satt ju bara och analyserade i stället för att titta. Precis så tror jag det blir om jag lär mig hur författare skriver :)
SvaraRaderaRiktigt så funkar det inte för mig... För det första tror jag inte man kan lära ut precis hur man gör för att skriva, så det går liksom inte att avslöja alla hemligheter. Men visst läser jag annorlunda om jag är ute efter att se efter exakt hur någon till exempel byggt upp en text. Fast läser jag bara en bok för att jag känner för att läsa så fångas jag precis som jag alltid gjort, om det är en bra bok vill säga. Jag tror också att man kan öva upp att både se hur det är gjort och ändå "luras" in i att uppleva texten som författaren vill. Men man vill ju absolut inte att magin i läsningen ska försvinna! Det håller jag fullständigt med dig om - usch, så tråkigt det skulle vara!
RaderaHar inte läst något av Bodil Malmsten ännu vilket känns lite konstigt, och det ska jag nog ta och göra något åt så småningom. Tack för smakbiten! :)
SvaraRaderaVarsågod! Malmsten är kart läsvärd!
RaderaEn stilig smakebit. Jeg kunne godt tenke meg å lese denne boken! Ønsker deg en fin søndag!
SvaraRaderaDetsamma till dig!
RaderaGör det på riktigt eller gör det inte alls- låter ju dramatiskt. Tack för smakbiten!
SvaraRaderaJa, det låter ju faktiskt ganska dramatiskt! Engagemanget är förstås viktigt om man ska skriva böcker.
RaderaTack för smakbiten. Det är ju bra om det förhöjer din upplevelse av det lästa.
SvaraRaderaJa, jag tycker faktiskt att det gör det :-)
RaderaTrevlig smakbit. Tack så mycket.
SvaraRaderaVarsågod :-)
RaderaSpennande bok for oss som er interessert i godt språk. Takk for smakebit :-)
SvaraRaderaVarsågod! Ja, det är spännande att läsa om författande och språk ibland, som omväxling till det rent skönlitterära, tycker jag.
RaderaDet var ord och inga visor i den smakebiten! ;-)
SvaraRaderaJa, visst var det! Bodil Malmsten verkar veta vad hon tycker :-)
RaderaEn håndbok i kunsten å skrive, det høres ut som en interessant bok - spesielt når den samtidig er så fint illustrert på fremsiden :)
SvaraRaderaJa, den är intressant och väldigt lättläst med korta kapitel, fina bilder och många roliga bokcitat!
RaderaGör det på riktigt eller gör det inte alls = <3
SvaraRaderaPrecis :-)
Radera