onsdag 31 juli 2024

Juli 2024

Jag inledde juli månads läsning med Elly Griffiths Blödande hjärtan, den tredje boken om polisen Harbinder Kaur. I den här boken har Harbinder nyligen börjat arbeta för Londonpolisen och utreder ett fall där en framstående politiker hittas död på en skolträff. En av de gamla skolkamraterna är kriminalaren Cassie Fitzgerald som bär på en fruktansvärd hemlighet från skoltiden, när en av eleverna dog i en olycka. Kan de båda fallen ha kopplingar till varandra?

Till Novellresan 2024 som hade temat Indien läste jag två noveller: "Mrs Ganapathys blygsamma triumf" av Manjula Padmanabhan och "Vänner" av Ambai. Här kan du läsa vad jag tyckte om novellerna.

En annan novell jag läste var Claire Keegans I senaste laget. Keegan är verkligen mästerlig i det kortare formatet, och den här novellen var inget undantag. Cathal tar bussen hem till sin lägenhet och tänker på hur annorlunda det kunde ha varit. Tills alldeles nyligen hade den här begränsade, snåla och lite enstörige mannen faktiskt en fästmö, men nu har han blivit dumpad.


Den mesta lästiden under månaden har annars ägnats åt systrarna Brontë och kursen i Oxford som närmar sig med stormsteg. Jag inledde med Jane Eyre av Charlotte Brontë och har också hunnit med Wuthering Heights av Emily Brontë. Jag har läst båda romanerna tidigare - mer än en gång - och tycker fortfarande att det är helt briljant läsning. Tidigare har jag haft Wuthering Heights som favorit, med den starka men förödande kärlekshistorien mellan Catherine och Heathcliff och våldet och brutaliteten som tycks gå i arv, liksom kärleken till det lika vackra som farliga hedlandskapet. 

Nu uppskattade jag Charlotte Brontës Jane Eyre precis lika mycket, med sin skildring av en föräldralös flicka som genom via en lång och krokig väg, till sist vinner både självständighet och kärlek. Hon tvingas först bo hos fientligt inställda släktingar, vistas under en grym period på en skola för föräldralösa barn och kommer sedan som guvernant till godset Thornfield som ägs av Mr. Rochester. Kärleken växer så småningom fram mellan dem, men Rochester har en mörk hemlighet som hotar att förstöra allt.

Nu har jag precis börjat på den tredje boken till kursen, lillasyster Anne Brontës The Tenant of Wildfell Hall. Jag har läst också den tidigare, men har inte alls lika starka minnesbilder. Återstår att se vad jag tycker om romanen nu. Förväntningarna både på boken och på vistelsen i Oxford är höga.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...