tisdag 30 juli 2024

Novellresan i juli: Sammanfattning av Indien

Under juli månad har novellerna i Novellresan 2024 haft tema Indien. Jag hann inte med så många noveller som jag hade tänkt mig, men har i alla fall läst två och gillade dem båda.

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.


Ur Kärlek, uppror och kardemummakärnor läste jag Manjula Padmanabhans "Mrs Ganapathys blygsamma triumf", en novell som handlar om Mrs Ganapathys bekymmer för sin yngsta dotter som inte verkar intresserad av giftermål och ett traditionellt sätt att leva. Båda hennes systrar är respektabelt gifta, är intelligenta, har fina yrken och välartade barn, men den yngsta dottern har kort, snaggat hårt, klär sig i jeans och skjorta och är dessutom konstnär, ett yrke som mamman inte tycker är passande. När Mrs Ganapathys barndomsvän vill gifta bort sina två söner, hjälper Mrs Ganapathy ändå till att ordna en bjudning.

Den andra novellen jag läste är skriven av Ambai och är hämtad ur hennes novellsamling Flod. I "Vänner" får vi läsa om Matthew och Arulan som bosatte sig i en liten bergsby för fyrtio år sedan. Matthew är konstnär och de lever ett fritt och lyckligt liv tillsammans. När de har en konversation om döden inser de att de vill bli begravna på helt olika sätt. Så blir Matthew sjuk och hans målningar förändras. Jag gillade den här finstämda och lite sorgliga novellen, och kan absolut tänka mig att läsa mer av Ambai.

Hur har det gått med er novelläsning?

5 kommentarer :

  1. jag har också läst två noveller i juli. Indien var kul att läsa om.

    Mrs Ganapathys blygsamma triumf. Av Manjula Padmanabhan
    http://mrscalloway.blogspot.com/2024/07/mrs-ganapathys-blygsamma-triumf.html

    Den indiske tolken av Jhumpa Lahiri
    http://mrscalloway.blogspot.com/2024/07/den-indiske-tolken.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Jag gillade också att läsa från Indien!

      Radera
  2. läste några, bloggat om en:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/07/indiskt.html

    SvaraRadera
  3. i grevens tid! gillade Ambai mycket
    http://mrscalloway.blogspot.com/2024/07/flod.html

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...