Varför?
För att varje år belöna och sätta fokus på de bästa svenska nyutkomna böckerna.
Vilka kategorier?
Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska fackbok, Årets svenska skönlitterära bok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Dessutom delas Lilla Augustpriset ut till en ung lovande skribent.
Vem står bakom priset?
Svenska Förläggareföreningen.
Varför just August?
Priset är uppkallat efter August Strindberg. Förläggaren Per I. Gedin, initiativtagaren till priset, föreslog att det skulle kallas Strindbergspriset, men sedan valdes förnamnsvarianten istället.
Hur går det till?
Först nominerar en jury för varje kategori sex stycken titlar. Dessa tillkännages på en presskonferens i oktober och därefter läser en så kallad elektorsförsamling de nominerade böckerna. Elektorsförsamlingen består av 21 elektorer i vardera kategori och de här personerna kan vara till exempel bokhandlare, bibliotekarier och litteraturkritiker. När de läst bidragen röstar de på sin favorit i en sluten omröstning. Den bok som får flest röster vinner.
Vad får vinnaren?
100 000 kronor och en tjusig statyett skapad av Michael Fare. Dessutom kan vinnaren förvänta sig att försäljningen av den prisade boken ökar.
Tidigare vinnare?
Många bra böcker har vunnit priset genom åren. Några av mina personliga favoriter i den skönlitterära kategorin är Händelser vid vatten av Kerstin Ekman, Korparna av Tomas Bannerhed, Hummelhonung av Torgny Lindgren och förra årets vinnare Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri.
visst är det kul om man råkar vara bekant med vinnaren.
SvaraRaderaDet är det, men annars får man ju nåt nytt att sätta tänderna i 😀
Raderapedagogiskt och bra!
SvaraRaderaTack 😀
Radera