På LitteraturMagazinet har Linda Odén startat något hon kallar för bokgeografi. Först ut är Frankrike, och eftersom det är fritt fram för alla att delta, vill jag också gärna svara på frågorna.
1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Frankrike eller är skriven av en författare med anknytning dit.
På sistone har jag läst mer och mer litteratur från Frankrike, mycket tack vare Sekwa förlag, som har en fantastisk näsa för att leta upp riktiga pärlor ur den samtida franskspråkiga utgivningen. Om jag ska tipsa om några, så får det bli Den röda soffan av Michèle Lesbre som jag har skrivit om här, Drömbokhandeln av Laurence Cossé, en slags spänningsroman i bokhandelsmiljö, och den charmiga Igelkottens elegans av Muriel Barbery, som med rätta har blivit en riktig storsäljare.
Men det finns ju också massor av fransk litteratur av äldre modell. En roman som jag är väldigt förtjust i är Emile Zolas Thérèse Raquin från 1867. Detta är en bok som har det mesta: i centrum står ett triangeldrama och innan romanen är slut får vi uppleva passion, mord och total förnedring.
En annan välkänd fransk titel är Bonjour Tristesse av Francoise Sagan från 1954. Romanen handlar om 17-åriga Cécile som bor med sin pappa i ett hus vid franska Riverieran. När pappan träffar en kvinna och bestämmer sig för att gifta sig med henne, känner sig Cécile allt mer ignorerad och börjar göra upp planer för att få bort kvinnan ur deras liv.
Albert Camus (1913-1960) är ett av de riktigt stora namnen inom fransk litteratur. De flesta moderna franska romaner som når den svenska marknaden tycks vara lite åt feel-good-hållet, och då tycker jag Camus verk kan vara en intressant motvikt. Hans böcker visar snarare på det meningslösa i den mänskliga tillvaron (han anses ju vara en av existentialisterna) och i den fantastiska Främlingen får vi följa Mersault som helt utan anledning dödar en främling på en strand, och som sedan går genom tillvaron till synes helt oberörd av sina handlingar och de följder de får.
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Frankrike, som du inte läst, men är nyfiken på.
Här måste jag bara svara Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt, för det är klart att jag är nyfiken på en bokidé som det krävs nästan 4000 sidor för att slutföra. Hittills har jag bara läst korta avsnitt ur den, till exempel det om de så berömda Madeleine-kakorna, men jag skulle gärna vilja ta mig igenom hela någon dag. Fast kanske krävs det något drastiskt för att jag ska lyckas med det, som flera veckors sängläge med ett brutet ben?
4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Frankrike.
Det vill jag gärna, och jag börjar med fransk film. Jag kan inte undvika att nämna Amelie från Montmartre med Audrey Tautou i huvudrollen, som de flesta säkert sett. Jag tyckte också mycket om filmen En oväntad vänskap som kom ut 2012. Men en riktigt favorit är Veronikas dubbelliv från 1991:
Filmen är egentligen polsk-fransk, precis som regissören Krzysztof Kieslowski. Den handlar om polska Weronika och franska Véronique som lever parallella liv. De har aldrig träffats, men ändå finns det ett starkt band dem emellan. De är födda på samma dag, har samma hjärtsjukdom och båda har också en stark passion för musiken. När den polska Weronika plötsligt dör, får detta konsekvenser även för hennes dubbelgångare i Frankrike. Soundtracket till musiken är också helt underbart.
Och på tal om musik, så vill jag också nämna en fransk grupp som jag har gillat sedan tonåren. Indochine är ett franskt New wave-band som bildades redan 1981 och som fortfarande spelar och skriver nytt material. Här kan du lyssna på en av deras mest kända låtar:
Och på tal om musik, så vill jag också nämna en fransk grupp som jag har gillat sedan tonåren. Indochine är ett franskt New wave-band som bildades redan 1981 och som fortfarande spelar och skriver nytt material. Här kan du lyssna på en av deras mest kända låtar:
Håller med om Sekwa, roligt med ett så piggt förlag - och trevliga mot bokbloggarna är de också :) Igelkottens elegans hade jag kunnat ta med under filmer i mitt inlägg, den är riktigt bra, men jag tyvärr inte läst boken så jag kan inte jämföra.
SvaraRaderaJa, visst är Sekwa bra! Ser fram emot att snart läsa deras senaste, Mirakelverkstaden.
RaderaSom seriefantast får man väl tipsa om François Bourgeon. Ett fåtal serier översattes till svenska på 80 och 90-talet, finns kanske i nåt antikvariat.
SvaraRaderaTittade lite i hyllan och hittade en klassiker, Berättelsen om O av Pauline Réage. Kanske ett alternativ till 50 shades...
SvaraRaderaKom på att Anaïs Nin även är från Frankrike. Om man gillar erotisk litteratur.
SvaraRaderaTack, Frasse, för alla bra tips! :-)
RaderaSekwa är definitivt ett favoritförlag för mig också! Däremot har jag inte läst Drömbokhandeln ännu. Tack för ett inspirerande inlägg.
SvaraRaderaJag fortsätter nu bokgeografi på min nygamla blogg och kör det franska inlägget i repris idag. Hoppas du vill följa med till ett annat land nästa vecka!
Jag hänger gärna med!
Radera